Foto: LETA
Turpinot kolektīvā iesnieguma "Par mantojamu 2. pensijas līmeņa uzkrājumu" sākotnējo izvērtēšanu, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija rosinājusi nodot iniciatīvu izskatīšanai citai komisijai. Plānots, ka jautājumu apspriedīs ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas vadītājiem, lai saprastu, kurai komisijai šis jautājums būtu novirzāms.

Trešdien Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē piedalījās Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA), Finanšu ministrijas (FM) un Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, lai iepazīstinātu deputātus ar savu redzējumu par Saeimā iesniegto iniciatīvu.

Atbalstu iniciatīvai izteica gan LKA, gan FM pārstāvji. LKA ieskatā iniciatīvas ieviešana dzīvē palielinās nodokļu maksātāju loku, izvilinot cilvēkus no ēnu ekonomikas. Vienlaikus LKA uzsvēra, ka ir vairāki risinājumi, kā šo iniciatīvu dzīve ieviest. FM ieskatā ideja ir konceptuāli atbalstāma, taču šo 2. pensiju līmeņa uzkrājumu būtu nepieciešams saglabāt pašā sistēmā, nevajadzētu pieļaut, ka mantošanas gadījumā šis uzkrājums būtu uzreiz izņemams un iztērējams.

LM attieksme pret iniciatīvu bija noraidoša. Ministrijas pārstāvji nepiekrita, ka līdz ar šādu iniciatīvas ieviešanu dzīvē nodokļu maksātāju loks palielinātos. Tika atgādināts, ka ir virkne cilvēku, kas ir pieraduši darboties atvieglotajos nodokļu režīmos, līdz ar to LM apšaubīja, ka šo personu ieradumi mainītos.

Sēdes izskaņā tika ierosināts iniciatīvu konceptuāli atbalstīt un nodot Sociālo un darba lietu komisijai, taču komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) aicināja vispirms izdiskutēt jautājumu ne tikai ar Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju, bet arī ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju, lai saprastu, kuras komisijas kompetencē ir jautājums par mantojuma 2. pensiju līmeņa uzkrājumu.

Ziņots, ka portālā "Manabalss.lv" iniciatīva par iespēju mantot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus savākusi vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstu. Iniciatīva janvārī tika iesniegta Saeimā.

Parakstu vākšanu pērn oktobrī iniciēja ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo". Iniciatīva paredz iespēju pensiju uzkrājumus pilnā mērā nodot mantiniekiem gadījumos, ja 2. pensiju līmeņa dalībnieks mirst pirms pensijas vecuma.

Saeima jau iepriekš – pērn novembrī – pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts fondēto pensiju likuma grozījumus, kas paredz iespēju mantot 2. pensiju līmenī uzkrāto naudu, ja iemaksu veicējs ir miris pirms pensijas vecuma sasniegšanas. Lai gan priekšlikumi otrajam lasījumam bija jāiesniedz līdz pērnā gada novembra beigām, likumprojekts otrajā lasījumā Saeimā vēl nav skatīts. Bija nepieciešams LM atzinums, ko Budžeta komisija saņēma šogad martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!