Foto: morgueFile

28. februārī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notiks Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas rīkota diskusija "21. gadsimta mediju redakcijas – kas tajās strādās rīt?", portālu "Delfi" informēja rīkotāji.

Tiek uzsvērts, ka mainoties laikam un tehnoloģijām, mainās mediju redakciju uzbūve, dienaskārtība un ritms. Mainās arī zināšanas, prasmes un iemaņas, kādām jābūt redakciju darbiniekiem.

No starptautisko ekspertu viedokļa, žurnālistu izglītība Latvijā ir pozitīvi vērtējama un atbilst starptautiskajiem standartiem, taču ik dienas tā sastopas ar jauniem izaicinājumiem. Pasākumā skaidros, kā šo izglītību vērtē nozares eksperti – cik lielā mērā tagadējie augstskolu absolventi ir sagatavoti darba tirgum un ko darīt citādāk, lai ieguvēji būtu gan studenti, gan mediju redakcijas?

Diskusijā piedalīsies Latvijas Radio valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sigita Roķe, ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis, portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, laikraksta "Kurzemes vārds" žurnālists Pauls Kaufmanis, AS "Diena" žurnālists Raivis Vilūns.

Kā norāda Bērziņš, jau daudzus gadus Latvijā mediju un sabiedrisko attiecību nozarē, līdzko tiek runāts par to, cik elastīgas ir augstskolu studiju programmas atkarībā no tā, kādas ir darba devēju vēlmes, skaidri iezīmējas paradoksāla situācija.

"Gan nozares, gan augstskolu pārstāvji parasti norāda uz daudzveidīgu sadarbību – savstarpējām konsultācijām, atsevišķu pasniedzēju dubulto statusu (gan pasniedzējs, gan praktiķis), prakšu organizēšanu, nozares pārstāvju vieslekciju cikliem, studentu ekskursijām nozares uzņēmumos, u.tml. Taču tai pat laikā mediju un sabiedrisko attiecību aģentūru vadība parasti pauž izteikti skarbu kritiku absolventu prasmēm – gan profesionālajām, gan vispārējo izpratni par sociālajiem, tiesiskajiem un ekonomikas procesiem. Ar absolventiem pamatā esot viena vienīga ķēpāšanas, lai tos "uztrenētu no nulles", un tie atzīstami par savai darbības jomai nesagatavotiem," sacīja Bērziņš.

"Šī divējādā attieksme ierosināja ideju par diskusiju, kurā izskanējušais mudinātu ikdienā piedomāt pie tā, ko iespējams mainīt gan studiju procesā, gan darba devēju stereotipos," viņš turpināja.

Diskusiju vadīs LU Sociālo zinātņu fakultātes lektore Lolita Stašāne un tā sāksies pulksten 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!