Foto: AFI
Divu dienu laikā policija 256 cilvēkiem Latvijā izdalījuši atstarotājus, uzsverot to dzīvībai nozīmīgo lomu diennakts tumšajā laikā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

"Atstarotājs ir, bet palika mājās", "tieši šodien pazaudēju", "tikko trolejbusā nozaga" - tās ir tikai dažas no atrunām, kuras cilvēki izmantojuši, kad policisti jautājuši par iešanu tumsā pa ielu bez atstarotāja. Turpinoties tumšajam ziemas periodam, policisti joprojām pievērš pastiprinātu uzmanību mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku drošībai uz ceļa.

Policija divās dienās tumšajā laikā veikusi preventīvo darbu ar 256 cilvēkiem, kuri uz ceļa nebija pamanāmi. Policisti šo skaitu salīdzina ar potenciāli izglābtām dzīvībām, norāda Juberte. Cilvēkiem, kuriem tika fiksēti vairāki pārkāpumi vienlaicīgi, sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli, kas pirmajā reizē nozīmē brīdinājuma izteikšanu. Abās dienās kopā tika sastādīti deviņi šādi brīdinājuma protokoli.

Pirmajā dienā tika izdalīti 163 atstarotāji, savukārt, otrajā - 93 atstarotāji. Katru dienu strādāja vairākas ekipāžas - daļa no tām Rīgā, daļa izbrauca ārpus galvaspilsētas. Tumšos ceļu posmos, pamanot gājējus vai velobraucējus, kas pārvietojas bez atstarotāja, policisti tos uzrunāja un skaidroja atstarotāju nepieciešamību un to, kādi riski pastāv, ja tos nelieto, un kāpēc ir svarīgi nebūt vienaldzīgiem. Tāpat policijas darbinieki dalīja gan atstarotājus, gan gaismu atstarojošas vestes.
Prevencijas pārvaldes Metodiskās vadības nodaļas priekšnieks Andris Pāže vērtē šos reidus kā ļoti labi izdevušos: "Cilvēki bija atsaucīgi un saprotoši, priecājās par izdalītajiem atstarotājiem un uzreiz tos piestiprināja pie apģērba. Uzrunājām arī velosipēdistus - stāstījām, kā pareizi jāaprīko velosipēds. Ja nebija vajadzīgā aprīkojuma, tad devām vestes, lukturīšus un atstarotājus."

Arī turpmāk visu tumšo laiku ne tikai Rīgas reģionā, bet arī pārējā Latvijā, policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību gājēju un velobraucēju drošībai uz ceļa diennakts tumšajā ceļā.

Valsts policija atgādina, ka gaismu atstarojošu elementu nenēsāšana ir gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšana, par kuru pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.23 panta izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no pieciem līdz divdesmit latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!