Foto: LETA

Latvijā šonedēļ klusu ieradies Krievijas prezidenta vienīgais palīgs, bijušais satiksmes ministrs, Igors Levitins. Gandrīz visu savu laiku Latvijā viņš veltījis neformāli tiekoties ar augsta ranga politiķiem un politisko procesu noteicējiem. Jāņa Urbanoviča (SC) rīkotajā Baltijas forumā, kas bija viņa formālais vizītes iemesls, viņš viesojies vien trīs stundas, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Igoram Levitinam ir ilga pieredze Krievijas valdības struktūrās. Deviņdesmitajos gados viņš strādāja lielos transporta uzņēmumos, bet 2004.gadā kļuva par transporta ministru. Pēc Putina un Medvedjeva amatu rokādēm, Levitins palika bez ministra portfeļa, taču Putins viņu pieņēma par savu vienīgo palīgu. Amats esot bez īpašiem pienākumiem, taču ļoti ietekmīgs.

Urbanoviča forumu Levitins apmeklējis pēc namatēva liela lūguma. Urbanovičs stāsta, ka esot prasījis vizītes organizēšanai pieslēgties Krievijas vēstniecību Rīgā un tā laipni izlīdzējusi. Pats vēstnieks bija ārzemēs, tāpēc augstajam viesim lietošanā nodots arī vēstniecības "Lexus" markas auto.

Forumā Levitins par Latvijas un Krievijas attiecībām neizteica nevienu kritisku vārdu, bet Latviju sauca par Krievijas vārtiem uz Eiropu. Tāpat viņš priecājies par Krievijas iedzīvotāju investīcijām Latvijā, ko veicinot politiskā stabilitāte. Pozitīvi esot arī tas, ka Latvijas ostās aug kravu apjoms - šogad 75 miljoni tonnas, no kurām 40 ir no Krievijas, taču esot jāsper nākamais solis un kopīgi jāattīsta dzelzceļš uz Austrumiem.

Savukārt politikas kuluāros Levitina vizīti sauc par sava veida termometru situācijai Latvijā. To izmantojuši arī SC politiķi, kas caur Levitinu Putinam vēlējušies nodot ziņu, ka pēc nākamajā gadā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām partija beidzot nokļūs koalīcijā un valdībā, kas nodrošināšot pilnīgu Latvijas draudzību Austrumu virzienā.

Pats Levitins no sarunām ar presi izvairījās, taču laiku Latvijā pavadīja gan iepērkot suvenīrus, gan neformālā gaisotnē satiekot augstas amatpersonas. Piemēram, Jūrmalā Levitins par satiksmi un dzelzceļu pie pusdienu galda runāja ar Satiksmes ministru un Latvijas dzelzceļa šefu Uģi Magoni.

Savukārt vēlāk Putina nakšņošanas vietā Rīgā, viesnīcā "Gallery Park hotel", pie viņa devās Rīgas mērs Nils Ušakovs. Mērs stāsta, ka runājuši par Rīgas ostu, tūristiem un veikaliņiem Maskavā "Rižkij Dvorik". Tās pašas dienas pievakarē Mārtiņa Rītiņa restorānā "Vincents" Levitinu uz vakariņām ielūdza Latvijas ārlietu ministrija. Īpašas ziņas no Putina ārlietu ministrijai prezidenta palīgs neatveda.

"Ņemot vērā to, ka mums ir pietiekami labi kontakti bijuši no 2010.gada, kad tika gatavota prezidenta vizīte, uzzinot, ka šāds brauciens būs, tad faktiski pa diplomātiskiem kanāliem tika izzondēta iespēja tikties. Vienīgais tikšanās formāts bija darba vakariņu formāts," atklāj Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs.

Lielu vēlmi satikties ar Levitinu Krievijas vēstniecībai esot izteicis arī agrākais Satiksmes ministrs un Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers, ko apstiprināja arī vairākas Latvijas amatpersonas. Bijušais politiķis par to gan ir mazrunīgs. "Man kā privātpersonai ir liela privilēģijas atbildēt uz jautājumiem vai neatbildēt. Šajā gadījumā es nekādus komentārus nesniegšu," žurnālistiem norādījis Šlesers.

Pirms sešiem gadiem vēl būdams ministra amatā Levitins kritizēja Ventspili un draudēja, ka visas Krievijas kravas no Latvijas ostas pilsētas pārcelsies uz Ustjlugu Krievijā, jo Ventspils savu izdevību sadarbībai ar Krieviju esot palaidusi garām. Tagad gan Levitins liela Latviju, jo savstarpējais kravu apgrozījums aug. Iespējams, tāpēc ar viesi it kā esot gribējis tikties arī Aivars Lembergs. Neesot gan zināms, vai Krievijas vēstniecība viņam šādu izdevību sagādāja.

Zināms, ka ar Levitinu nav ticies ne premjers Valdis Dombrovskis, ne kāds no viņa biroja darbiniekiem vai citām ministrijām. Vienīgā oficiālā vizīte Putina palīgam bijusi ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Pēc Levitina vizītes neoficiāli kļuvis zināms, ka nākamgad maijā varētu notikt jau četrus gadus plānotā Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila viesošanās Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!