Foto: Itar-Tass/Scanpix
Izvērtējot Rēzeknes pilsētas mēra Aleksandra Bartaševiča (SC) argumentus par labu Rēzeknes 4.vidusskolas un Rēzeknes Vakara vidusskolas reorganizācijai, tiesībsargs Juris Jansons secinājis, ka viens no reorganizācijas iemesliem ir pilsētas domes finanšu intereses.

Analizējot Latgales Reģionālajā Televīzijā Bartaševiča pausto viedokli par abu skolu apvienošanu, secināms, ka lēmuma patiesais mērķis ir saistīts ar domes finanšu interesēm palielināt izglītojamo skaitu citās Rēzeknes pilsētas skolās, tostarp Rēzeknes 3.vidusskolā, kurā ir īslaicīgas grūtības nodrošināt minimālo izglītojamo skaitu vienā no vidusskolas klasēm. Uzsvērts, ka balsojumā par Rēzeknes 4.vidusskolas reorganizāciju piedalījās deputāti, kuri vienlaikus ir Rēzeknes 3.vidusskolas un Rēzeknes 2.vidusskolas direktori, līdz ar to ir konstatējams interešu konflikts.

Pārbaudes lieta sākta pēc Rēzeknes 4.vidusskolas skolēnu vecāku iesniegumiem, kuros Rēzeknes pilsētas domes lēmums reorganizēt minētās skolas vērtēts kā bērnu interesēm un labas pārvaldības principiem neatbilstošs, par ko arī ierosinātas pārbaudes lietas.

Vecāki tiesībsargu bija informējuši par to, ka Rēzeknes pilsētas dome ir ignorējusi iesaistīto pušu viedokļus. Tāpat vecāki norādījuši, ka nācies sastapties ar neētisku attieksmi - vecākiem neesot bijis ļauts izteikties, ticis ieteikts iet uz "atpalicēju" skolu, kas Rēzeknes 3.vidusskola vecākus kā alternatīva neapmierina. Savukārt Rēzeknes pilsētas dome uzsvērusi, ka galvenie faktori skolas reorganizācijai ir nepietiekamais izglītojamo skaits un zemie kvalitatīvie rādītāji. Tiesībsargs piekrīt, ka, ņemot vērā izglītojamo skaitu iestādes pamatskolas klasēs un vidējās izglītības iestāžu skaitu Rēzeknē, Rēzeknes 4.vidusskolas reorganizācija, pārveidojot to par pamatskolu, ir pamatota, tomēr reorganizācijas process neatbilst labas pārvaldības principam un bērnu interesēm.

Tiesībsargs, apkopojot visu nepieciešamo informāciju, kas saistīta ar lēmuma pieņemšanu, secinājis, ka Rēzeknes pilsētas dome nav ņēmusi vērā bērnu intereses pabeigt iesākto vidējās izglītības programmu savā skolā, proti, Rēzeknes 4.vidusskolā. Bērnu intereses bez nopietna iemesla un attaisnojuma tikušas pakārtotas Rēzeknes pilsētas domes finanšu interesēm. Līdz ar to Jansons uzsvēris, ka domes attieksme pret bērniem lēmuma pieņemšanas procesā bijusi kā pret objektiem, kas tiek pārgrupēti, nodrošinot izglītības iestāžu piepildījumu, nevis kā pret tiesību subjektiem, kuriem ir savas tiesības un tiesiskās intereses.

Jansons norādījis, ka šo secinājumu apliecina Bartaševiča teiktais: "Mums izdevās saglabāt skolu kā tādu, bet sadalīt visus skolēnus, kas mācās tagad vidusskolā, pa citām pilsētas skolām, tādā veidā nodrošinot arī citām skolām to izdzīvošanas iespēju."

Veicot pārbaudi, Jansons konstatējis, ka dome pieļāvusi labas pārvaldības principa pārkāpumu, kas izpaudās kā sabiedrības, Rēzeknes 4.vidusskolas pedagogu un darbinieku, izglītojamo un vecāku savlaicīga neinformēšana par reorganizācijas ieceri un neiesaistīšana izglītības iestāžu tīkla optimizācijas procesā. Tāpat labas pārvaldības princips pārkāpts brīdī, kad balsojumā par reorganizāciju kā deputāti piedalījās arī citu skolu direktori.

Jansons uzskata, ka dome pieļāvusi Rēzeknes 4.vidusskolas vidusskolēnu tiesisko interešu prioritātes principa un bērnu tiesību un viņu viedokļa respektēšanas pārkāpumu, kas izpaudās kā bērnu viedokļa ignorēšana un iespējas turpināt iesākto vidējās izglītības programmu savā skolā nenodrošināšana.

Pamatojoties uz iepriekšminēto, Jansons aicina Rēzeknes pilsētas domi Rēzeknes 4.vidusskolas un Rēzeknes Vakara vidusskolas reorganizāciju veikt pakāpeniski, sākotnēji neatverot 10.klasi vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanai jaunajā mācību gadā, savukārt turpinot īstenot vidējās izglītības programmu 11.un 12.klasē.

Līdz ar to tiesībsargs lūdz domi līdz šī gada 30.jūnijam sniegt informāciju par minēto rekomendāciju izpildei veiktajām darbībām.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija saskaņojusi Rēzeknes pilsētas domes lēmumu reorganizēt Rēzeknes 4.vidusskolu un Rēzeknes Vakara vidusskolu, izveidojot Rēzeknes 4.maiņu vidusskolu.

Rēzeknē skolēnu vecāki izplatījuši atklātu vēstuli, kurā pauž protestu pret 4.vidusskolas un vakara vidusskolas reorganizāciju, izveidojot vienu - Rēzeknes 4.maiņu vidusskolu.

Kā aģentūru LETA informēja vecāku pārstāve Anna Zīmele, skolēnu vecāki uzskata, ka viņu viedoklis un bažas par bērnu turpmāko likteni nav tikušas sadzirdētas, tāpēc nolēmuši informēt plašāku sabiedrību par to, ka viņi nav mierā ar domes pieņemto lēmumu. Pēc pieņemtā domes lēmuma vecāki nolēma vākt parakstus un rakstīt atklātu vēstuli, tādējādi, publiski paužot savu nostāju skolu reorganizācijas jautājumā. Kopā savākti vairāk nekā 150 bērnu vecāku paraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!