Foto: F64
Krievija bija informēta par PSRS jūrniekiem veltītā pieminekļa demontāžu Limbažos, tāpēc nav saprotams Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) sašutums, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK).

"Ar iestāšanos par konkrēto, demontēto piemiņas akmeni Krievija sevi pazemo, jo cenšas vienlaikus attaisnot slepkavas un iestājas par PSRS okupācijas režīma leģitimizēšanu," paziņojumā pauž deputāts.

Viņš uzsver, ka demontētais piemiņas akmens tika izveidots okupācijas gados par godu PSRS jūrniekiem, kuri 1941.gada vasarā, sākoties karam starp PSRS un Vāciju, atkāpās Krievijas virzienā. "Nonākot Limbažos, viņi nodarbojās ar marodierismu un nogalināja vairākus vietējos iedzīvotājus," klāsta Dombrava.

"Var tikai cerēt, ka kādu dienu Krievija spēs kritiski izvērtēt savu vēsturi, it sevišķi PSRS periodu, un neizmantos savu traģisko vēsturi propagandas cīņā. Lai Latvija būtu patiesi brīva, mums ķieģeli pa ķieģelim ir jānojauc vecā režīma paliekas un jāgodina savi varoņi, nevis sveši noziedznieki," pauž politiķis.

Viņš arī izsaka pateicību organizācijai "Daugavas Vanagi Latvijā". Plašsaziņas līdzekļiem izsūtītajam Dombravas paziņojumam pievienots arī pieminekļa nojaukšanas video.

Jau ziņots, ka biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa pagājušajās brīvdienās likvidējusi pieminekli, kas tika uzcelts padomju okupācijas laikā par godu PSRS jūrniekiem, kuri 1941.gadā nogalināja vairākus vietējos iedzīvotājus un paši gāja bojā kaujās pret latviešu nacionālajiem partizāniem.

Pēc biedrības Limbažu nodaļas priekšsēdētāja Gunāra Grīnberga teiktā, arhīva materiālos tiek minēts, ka šie jūrnieki nodarbojušies ar marodierismu un Limbažu iedzīvotāju slepkavošanu - tika noslepkavoti septiņi mierīgie iedzīvotāji.

Krievijas Ārlietu ministrija pieminekļa nojaukšanu nodēvējusi par nepieņemamu un iesniegusi Latvijai notu.

Latvijas Ārlietu ministrija pagaidām nekomentēs šo situāciju. Kā informēja ministrijas Mediju centrā, ministrija patlaban noskaidro situāciju un līdz pilnīgai apstākļu noskaidrošanai komentāri netiks sniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!