Ziņas par bijušā Latvijas premjerministra Valda Dombrovska it kā no Katalonijas politiķiem saņemto maksājumu par atbalstu šī Spānijas autonomā reģiona neatkarības centieniem, Spānijas slepenpolicija saņēmuši no Latvijai tuvas bijušās Padomju savienības valsts specdienesta.

"Delfi" jau ziņoja, ka pazīstams spāņu žurnāls "Interviú" februāra sākumā publicēja rakstu, kurā "atmaskoja" Dombrovski, apgalvojot, ka viņš no Spānijas autonomā reģiona Katalonijas politiķiem saņēmis sešus miljonus eiro apmaiņā pret atbalstu Katalonijas neatkarībai. Izdevums atsaucās uz tā rīcībā esošu Spānijas policijas Izlūkošanas nodaļas ziņojumu.

Medijs savā publikācijā minēja it kā notikušus nekustamā īpašuma darījumus, ko gan neapstiprina zemesgrāmatas dati, pārliecinājās portāls "Delfi". Savukārt Eiropas Komisijas (EK) preses birojs paziņojis, ka EK viceprezidentam Dombrovskim "nav komentāru par šiem apvainojumiem, kas ir pilnīgi nepamatoti".

Pēc šī materiāla žurnāls publicēja stāsta turpinājumu, pievēršoties ceļiem, pa kādiem koruptīvos darījumos iesaistīti Katalonijas politiķi atmazgājuši naudu. Tāpat izdevums paskaidrojis, kas ir "augstas ticamības" avoti, uz ko citētajā policijas ziņojumā atsaucas tā autori.

Informāciju par it kā Dombrovska saņemtajiem sešiem miljoniem eiro snieguši kādas bijušās Padomju savienības valsts specdienests, raksta "Interviú". Kāds izlūkošanas dienests vienā no Latvijas kaimiņvalstīm piedāvā visus savus resursus gadījumā, ja Spānija būtu ieinteresēta pierādīt katru Dombrovska saņemto maksājumu".

Uz portāla "Delfi" jautājumu par iespējamu Krievijas dienestu iesaistīšanos Latvijas politiķu koruptīvu darījumu atklāšanā, Spānijas dienestu dezinformēšanā vai Spānijas preses maldināšanā Latvijas Satversmes aizsardzības birojs (SAB) rakstiskā atbildē skaidro, ka "Krievijas specdienesti izmanto dažādas metodes, lai īstenotu darbības, kuru mērķis ir vājināt Latvijas valsti".

"Tajā skaitā tiek izmantota arī valsts amatpersonu un politiķu apmelošana, starptautiska diskreditācija un dezinformācija," informē SAB. Tomēr dienests uzsver, ka nevar izteikt vērtējumu ne par to, kādēļ žurnāls publicējis šādu informāciju, ne arī par to, vai tā ir Krievijas organizēta dezinformācija.

Savukārt Drošības policija (DP) portālam "Delfi" atbildēja: "DP rīcībā ir informācija par minēto publikāciju Spānijas preses izdevumā. Šobrīd DP nevar apstiprināt publicētās informācijas objektivitāti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!