Foto: AFI

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš 24.maijā notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ievēlēts par EP deputātu un jau saņēmis solījumu par nominēšanu eirokomisāra amatam, vislabprātāk EK strādātu ar finanšu un ekonomikas jautājumiem.

To Dombrovskis ceturtdien, 29. maijā atzina Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem, kas viņu iztaujāja kā potenciālo eirokomisāru no Latvijas.

Dombrovskis gan uzsver, ka pagaidām ir pāragri runāt par portfeļu sadalījumu jaunajā EK, taču, viņaprāt, vislielāko pienesumu viņš varētu dot tieši strādājot ar jautājumiem, kas saistīti ar finanšu un ekonomikas jomu. "Neformālās konsultācijas ir tikko sākušās, tāpēc "iezīmēt" konkrētu portfeli būtu pāragri," sarunā ar Eiropas lietu komisijas deputātiem teica Dombrovskis, piebilstot, ka viņa prioritātes, strādājot EK, būs ilgtspējīgas ekonomiskās attīstības nodrošināšana un jaunu darbavietu radīšana.

Pagaidām gan vēl nav zināms, vai par jaunās EK vadītāju patiešām kļūs Dombrovska pārstāvētās Eiropas Tautas partijas (EPP) virzītais Žans Klods Junkers, jo pret viņa kandidatūru iebilst vairāku ES dalībvalstu līderi. Tomēr, kā ceturtdien izskanēja Eiropas lietu komisijā, EP jau sākušās konsultācijas par koalīciju starp EPP, otro lielāko EP frakciju – sociāldemokrātiem – un liberāļiem. Šī koalīcija kā pirmo kandidātu uz jaunās EK vadītāja posteni tomēr varētu virzīt tieši Junkeru, kurš nesen viesojoties Latvijā solīja Dombrovskim uzticēt "svarīgu" portfeli jaunajā EK.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, runājot par Dombrovska izredzēm, uzsvēra, ka viens no viņa plusiem ir lielais atbalsts, ko nule kā aizvadītajās EP vēlēšanās viņam izrādījuši vēlētāji, kas "Vienotības" kandidātu sarakstā iepretim viņa uzvārdam ievilkuši 148 056 "plusus". Kalniņa-Lukaševica akcentē, ka lielais vēlētāju atbalsts nepārprotami apliecina Dombrovska nominēšanas demokrātisko leģitimitāti.

Pats Dombrovskis, atbildot uz "Saskaņas centra" deputāta Ivana Klementjeva jautājumu, sacīja, ka uz viņa reputāciju ēnu nemetīšot arī pēdējās dienās uzvirmojušais skandāls par iespējamo interešu konfliktu saistībā ar dzīvesbiedrei Ārijai un viņa bijušās padomnieces Sandras Bukanes vīram Indulim piederošā nekustamo īpašumu attīstītāja kredītsaistību "nonākšanu" Rietumu bankā".

Ekspremjers atkārtoti uzsver, ka nav balsojis par valdības lēmumiem, kas saistīti ar viņa dzīvesbiedres biznesu kreditējušās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" reorganizāciju un komercdaļu pārdošanu, kas notikusi tieši pēc EK pieprasījuma.

Vaicāts par attieksmi pret tā dēvētā "nolikto atslēgu" principa ieviešanu hipotekārajā kreditēšanā visā ES, Dombrovskis sacīja, ka šādai sistēmai, kāda jau ieviesta atsevišķās ES dalībvalstīs, piemēram, Lielbritānijā, ir "zināmi plusi", tomēr esot jārēķinās, ka hipotekārie kredīti kļūtu grūtāk pieejami. Viņaprāt, jautājumam par "noliktās atslēgas" principa iedzīvināšanu tomēr jābūt katras ES dalībvalsts, nevis EP un EK kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!