Foto: LETA
Strukturālās reformas tiks īstenotas visās jomās un to īstenošana turpmāk būs katra ministra personiskā atbildība, šodien pēc Reformu vadības grupas sēdes uzsvēris Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Reformām jābūt visaptverošām, kuras skar visas jomas kopumā un katru atsevišķi," norādīja premjers, pēc kura domām, ir jāveic "horizontālo un vertikālo reformu papildināmība".

"Kā viena no pirmajām horizontālajām reformām jāmin pašas valdības darba efektivitātes pārskatīšana. Ir jāpārskata gan valdības darba procedūras, gan saturs," sacīja Dombrovskis.

Reformu vadības grupa paplašinātajā sēdē šodien panākta vienošanās par turpmākajiem strukturālo reformu principiem un darba virzieniem. Ministrijām un sociālajiem partneriem tagad līdz 5.martam jāsagatavo konkrētāki veicamo darbu priekšlikumus, kurus Reformu vadības grupa izskatīs 15.martā.

Vienošanās paredz, ka galvenais strukturālo reformu virziens būs valsts konkurētspējas veicināšana. Tiek solīta uzņēmējdarbības vides, kas vērsta uz investīciju piesaisti un inovācijām, pilnveidošana, birokrātisko šķēršļu un administratīvā sloga mazināšana, caurskatāmas un stabilas nodokļu sistēmas izveide, ēnu ekonomikas apkarošana, fiskālās atbildības stiprināšana, kā arī izglītības sistēmas reforma - augstākās izglītības un arodizglītības sasaiste ar darba tirgus pieprasījumu un darba tirgus pasākumiem.

Kā reformu virziens iecerēta valsts pārvaldības sistēmas modernizēšana, publisko personu aktīvu pārvaldes reforma, kā arī iekšējās drošības nodrošināšanas uzlabošana, pārskatot policijas darbību un sodu sistēmu.

Sociālajā jomā iecerēta sociālās aizsardzības kritēriju pārskatīšana, palielinot atbalsta pasākumu mērķtiecīgumu, piemēram, darba tirgus pasākumu un sociālā atbalsta pasākumu saskaņošana, lai novērstu darba tirgus deformēšanu un ierobežotu ēnu ekonomiku, demogrāfiskās slodzes un emigrācijas tendenču ietveršana ilgtspējīga sociālā atbalsta līmeņa noteikšanā, kā arī sociālās iekļaušanas uzlabošana, mazinot emigrāciju un palielinot vismazāk aizsargāto slāņu iesaistīšanos sabiedrībā un darba tirgū.

Savukārt veselības aizsardzības reformā iecerēta pacientu līdzmaksājumu sasaiste ar nodokļu nomaksu.

"Būtu naivi cerēt, ka, atgriežoties izaugsmei, varēsim dzīvot kā agrāk - dzīvot pāri saviem līdzekļiem, atļaujoties budžeta deficītu pozitīvas IKP izaugsmes gados," uzsvērsi premjers.

Pēc valdības vadītāja domām, reformu politika ir vienīgais ceļš uz valsts efektivitāti, starptautisku konkurētspēju un ilgtspēju, uz iespēju līdzvērtīgi darboties Eiropas un pasaules valstu konkurencē.

Vienlaikus Dombrovskis akcentēja, ka tas ir politiskās atbildības jautājums - spēt spert tālāko strukturālo reformu soļus. Valdības atbildības jautājums ir piedāvāt redzējumu un ieskicēt nākamos reformu soļus, jo šodien valdība un ministri ir tie, kam ir iespēja un pienākums to darīt.

"Ekonomikai ir jābūt daudz konkurētspējīgākai, bet pārvaldībai - efektīvākai un ekonomiskākai. Uz to arī vērstas strukturālās reformas, kuru īstenošana turpmāk būs katra ministra personiskā atbildība. Jābūt gudrākiem, taupīgākiem un pieticīgākiem. Šeit gribētu vērst uzmanību arī uz to, ka valdības partneriem, kaut arī tikai konsultanta lomā, bet arī būs jāuzņemas sava daļa atbildības par veiksmīgu un ilgtspējīgu reformu rezultātu," sacījis Ministru prezidents.

Viņš uzsvēris, ka reformām jābūt visaptverošām. Vairs nevaram atļauties kopēt reformas izglītībā un veselībā, kuras pirms 10 gadiem izstrādāja Pasaules Banka. Strukturālās reformas izglītībā un veselībā būtu nepieciešams vērtēt no to ietekmes uz pakalpojumu pieejamību, sociālo pieņemamību un reģionālo attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!