Foto: DELFI
Latvija pēc neatkarība atgūšanas pārāk aizrāvās ar liberālisma virzienu un teorijām par brīva tirgus attīstību, šādu viedokli par Latvijā paveikto pēc neatkarības atjaunošanas pirms 22 gadiem intervijā laikrakstam "Diena" pauž Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Protams, ar atpakaļejošu skatu ir viegli skatīties un gudri runāt. Ar tagadējo pieredzi diezgan skaidri var secināt, ka mēs pārāk aizrāvāmies ar to liberālisma virzienu, salasījušies dažādas teorijas grāmatas par brīvo tirgu, ne līdz galam bijām uztvēruši, kas tomēr notiek reālajā pasaulē, ka arī tā saucamajā brīvā tirgus ekonomikā valsts regulējošā loma ir nozīmīga, tajā skaitā savu uzņēmumu atbalsts. Kā rezultātā ir lietas, ko esam pazaudējuši no tiem pašiem ražojošajiem uzņēmumiem, ne visi, bet daļa no tiem varēja tikt saglabāti," saka premjers.

Viņš pauž viedokli, ka mežonīgais kapitālisms Latvijā pēc neatkarības atgūšanas īstenots par daudz. Runājot par valstī īstenoto privatizācijas procesu, sekas, pēc premjera sacītā, ir jūtamas vairākas lietās.

"Piemēram, Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kas ir privatizējusi arī zemes dzīles. Esam pasteigušies arī ar dažu stratēģisko uzņēmumu privatizāciju. To pašu "Latvijas gāzi", zināmā mērā arī to pašu "Lattelecom", tur bija ilgi tie monopola periodi, kas turpina radīt problēmas. Tās pašas Inčukalna gāzes krātuves problēmas. Citādi, ja runājam par pārējo privatizāciju, protams, šis process bija haotisks, varbūt arī korumpēts. Bet, ja paskatāmies uz ekonomisko pusi, skaidrs, ka tā saucamo mazo uzņēmumu privatizācija bija ātri jāveic. Var diskutēt, vai to varēja izdarīt labāk," saka Dombrovskis.

Jautāts par tranzīta uzņēmumu privatizācijas procesu, pašreizējais Ministru prezidents saka, ka arī "par tiem droši vien varēja runāt". Viens ir stratēģiski debatēt, vai valstij jābūt šajā biznesā vai nav, bet juridiski, kā tas notika, ir pietiekami neskaidri un necaurspīdīgi. Tā rezultātā šobrīd notiek visi šie tranzīta kari un strīdi. Iespējams, uz šī biznesa privatizāciju bija jāiet vēlāk, piesaistot stratēģiskos investorus," spriež Dombrovskis.

Jautāts par Latvijas galvenajiem sasniegumiem 22 neatkarības gados, Ministru prezidents pauž pārliecību, ka sasniegumu noteikti ir vairāk nekā neveiksmju. "Ja salīdzinām ar pārējām postpadomju valstīm, tad Baltijas valstis ir vienīgās, kuras sekmīgi iestājušās Eiropas Savienībā un NATO, līdz ar to skaidri iezīmējušas citu attīstības stratēģiju."

Taujāts par neveiksmēm 22 gados, Dombrovskis nosaka, ka "tad mums jāsāk sevi salīdzināt ar pārējām Baltijas valstīm". "Iekšzemes kopprodukts tomēr Latvijā ir viszemākais no visām trijām Baltijas valstīm, kaut arī starta pozīcijas bija līdzīgas. Arī uzkrātais valdības parāds ir krietni lielāks nekā Igaunijai, tā ka tas ekonomiskās politikas modelis nav bijis vienmēr tas veiksmīgākais," intervijā saka premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!