Foto: LETA
Ņemot vērā sabiedrības straujo novecošanu, premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pensijas iesaka krāt labprātīgi katram pašam.

Premjers trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunkts" norādīja, ka pašreizējā paaudžu solidaritātes shēmā sāk rasties problēmas, jo sabiedrība strauji noveco. Tāpēc premjers aicina iedzīvotājus brīvprātīgi uzkrāt kapitālu fondēto pensiju shēmas 3.līmenī.

Diskusijas laikā žurnāliste premjeram ar bažām vaicāja, vai no pensiju iemaksām savā pensionēšanās brīdī saņems pensiju pēc esošās sistēmas, jo strādājošo skaits uz vienu pensionāru ir strauji samazinājies.

Dombrovskis uz to atbildēja, ka valsts jau ilgu laiku aicina iedzīvotājus brīvprātīgi palielināt un nodrošināt savas pensijas kapitālu, iesaistoties fondēto pensiju shēmas 3.līmenī.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā sociālā budžeta deficīts bija 213 miljoni latu, taču šogad tas varētu sasniegt 354,8 miljonus latu. Attiecīgi ir sarukusi sociālā budžeta uzkrātā finanšu rezerve. LM prognozē, ka arī turpmākajos gados sociālā budžeta izdevumi pārsniegs ieņēmumus, un jau nākamgad agrāk izveidotie uzkrājumi nevarēs segt paredzētās izmaksas. 2011.gadā sociālā budžeta deficīts varētu būt jau 366,2 miljoni latu, bet vēl pēc gada – 413,7 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!