Foto: LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekts ir paraugs, kādā veidā nozīmīgos būvobjektos ir jāveic būvniecības procesa uzraudzība un kontrole, šodien pēc LNB apmeklējuma sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Piesaistot ārvalstu būvuzraugu "Hill International" un paralēli nodrošinot arī projekta autoruzraudzību, tika nodrošināta pieckārtīga un seškārtīga projekta kontrole. Ēkas konstrukcijas tika testētas tūkstošiem reižu, un tas ir atmaksājies, jo tagad ir daudz lielāka pārliecība par ēkas drošību," sacīja Dombrovskis.

Premjers arī piebilda, ka, lai gan pirms "Hill International" piesaistīšanas tika apgalvots, ka ārvalstu būvuzraugs būs pārāk dārgs, tomēr tagad ir skaidrs, ka ārvalstu ekspertu piesaistīšana ir devusi arī finansiālu ietaupījumu.

Kultūras ministre Dace Melbārde piebilda, ka dubultā kontrole objektā ir pilnībā attaisnojusies, jo Kultūras ministrijai izdevies ietaupīt 2,6 miljonus latu.

"Šāda pieredze būtu pārnesama uz visu būvniecības nozari," piebilda Melbārde.

Nacionālās būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns norādīja, ka kopumā izdevies ietaupīt aptuveni septiņus līdz astoņus miljonus latu salīdzinājumā ar sākotnējo tāmi, taču tas nav noticis uz materiālu rēķina, bet nedaudz samazinot ēkas apjomu.

Būvdarbi ēkā patlaban ir gandrīz pabeigti, atlikuši daži apdares darbi un pamanīto defektu novēršana. Ēkas nodošana ekspluatācijā paredzēta 20.decembrī. Bibliotēkas pasūtītājs ir Kultūras ministrija, un ēkas būvniecība izmaksājusi 114,6 miljonus latu.

Ēku projektējis latviešu izcelsmes arhitekts no ASV Gunārs Birkerts, projekts tapis sadarbībā ar vienu no ievērojamākajiem Latvijas arhitektiem Modri Ģelzi.

Būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido SIA "Re&Re", SIA "Skonto būve" un AS "RBSSKALS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!