Foto: Valsts kanceleja

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmajā 2014. gada darba dienā apmeklējis Jēkaba katedrāli, pārliecinoties, ka jārod iespējas novērst tālāku ēkas konstrukciju bojāšanos.

Dombrovskis arhibīskapam-metropolītam Zbigņevam Stankevičam apliecinājis, ka valdība drīzumā izskatīs iespēju piešķirt līdzekļus tehniskās ekspertīzes veikšanai, lai noteiktu katedrāles konstrukciju stāvokli un nepieciešamos darbus to saglabāšanai un atjaunošanai, "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Premjers kopā ar arhibīskapu aplūkojis gan katedrāles telpas, gan zvanu torni, pārliecinoties, ka jāmeklē iespējas novērst tālāku konstrukciju bojāšanos, kā arī tās atjaunot, lai katedrāli saglabātu turpmākajām paaudzēm. Stankevičs un Dombrovskis vērtējuši arī nosacījumus Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistīšanai katedrāles atjaunošanas darbiem.

Sv.Jēkaba katedrāle celta 1225. gadā un tā ir pirmais latviešu draudzes dievnams Rīgā. Tā ir Rīgas kultūrvēsturiskajai videi nozīmīga celtne un UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļauts arhitektūras piemineklis, kurā saglabāti arī daudzi Latvijas sakrālās mākslas kontekstā nozīmīgi mākslas pieminekļi. Kā Romas katoļu Baznīcas arhibīskapa katedrāle, Sv.Jēkaba baznīca kopā ar tai līdzās esošo Sv.Marijas Magdalēnas baznīcu, kūrijas un klostera ēkām veido vienu no šīs konfesijas garīgajiem centriem Rīgā.

Valdība jau iepriekš ir atbalstījusi dažādu sakrālo celtņu restaurāciju, atgādina Panke. Viens no šādiem projektiem ir arī Rīgas Doma baznīcas ēkas un torņa atjaunošana un nostiprināšana. Laikā no 2011. līdz 2013. gadam no ES fondu līdzekļiem šim mērķim tika piešķirti 8,4 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!