Foto: DELFI

Demokrātiskā valstī uzbrukums žurnālistam ir uzbrukums vārda brīvībai, tāpēc premjers Valdis Dombrovskis (V) aicina noskaidrot, vai tā iemesls ir bijis portāla "kompromat.lv" žurnālista Leonīda Jākobsona profesionālā darbība – ar šādu paziņojumu premjers komentēja ceturtdienas vakara notikumus, kad savā kāpņutelpā Rīgas centrā sašauts žurnālists.

Dombrovskis aicina tiesībsargājošās iestādes šo noziegumu izmeklēt ar vislielāko rūpību un uzsver: "Ir jāatrod un jāsoda vainīgie."

"Mediju neietekmējamība un tiesības brīvi paust to uzskatus ir vitāli svarīga demokrātijai. Valsts pienākums ir šīs tiesības aizstāvēt, tādēļ pret tiem, kas tās apdraud, jāvēršas ar vislielāko bardzību," pauž premjers, kurš arī novēl Jākobsonam drīzu izveseļošanos.

Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) uzsvērusi, ka tiesībsargājošo iestāžu pienākums ir uzbrukumu Jākobsonam izmeklēt ar sevišķu rūpību, ņemot vērā, ka vardarbība pret žurnālistu var būt saistīta ar viņa profesionālo darbību.

"Kā par mediju nozari atbildīgās Saeimas komisijas vadītāja un bijusī žurnāliste vēlos uzsvērt, ka asi nosodu uzbrukumu ikvienam preses pārstāvim. Ja uzbrukums ir profesionāli motivēts, tā viennozīmīgi ir vardarbīga un brutāla vēršanās pret vienu no demokrātijas pamatprincipiem – preses brīvību," norāda Mūrniece.

Deputāte uzskata, ka Latvijas valstij šajā brīdī nepārprotami jādemonstrē, ka tā aizsargā ne tikai savu pilsoņu veselību un dzīvību, bet arīdzan tiesības brīvi iegūt un izplatīt informāciju, kā arī tiesības uz viedokļu dažādību. "Latvija nedrīkst būt valsts, kur žurnālista darbs kļūst bīstams dzīvībai," klāsta komisijas vadītāja.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) iepriekš solījis rūpīgi sekot uzbrukuma izmeklēšanai, norādot, ka uzbrukums žurnālistam vienmēr sabiedrībā raisa jautājumu, vai tas nav noticis viņa profesionālās darbības dēļ.

"Tāpēc esmu lūdzis tiesībsargājošām iestādēm ar vislielāko rūpību izmeklēt šo uzbrukumu un pēc iespējas ātrāk noskaidrot lietas apstākļus. Pats rūpīgi sekošu līdzi notikumu attīstības gaitai un ceru, ka drīzumā varēsim informēt sabiedrību par nozieguma izdarīšanas apstākļiem un motīviem," solīja Kozlovskis.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Rīgas kriminālpolicijas šefa Andreja Sozinova teikto, Jākobsonam, kurš ceturtdien ar šautu brūci sejā nonācis slimnīcā, kāpņu telpā uzbruka divi cilvēki, un viena no galvenajām versijām būs žurnālista profesionālā darbība.

Jākobsons uzbrukumu piedzīvojis ceturtdienas pēcpusdienā savas mājas kāpņu telpā Rīgā. Viņš bija kopā ar dēlu, kuru pirms sašaušanas aizsūtījis prom. Jākobsons tika sašauts sejā, viņa dzīvībai briesmas nedraud.

Jākobsons strādā portālā "kompromat.lv". Viņš plašāk kļuva pazīstams, kad viņu pērn aizturēja policija par, iespējams, Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") elektroniskā pasta sarakstes publiskošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!