Foto: AFP/Scanpix

Partija "Vienotība" spēs pārdzīvot iekšējo krīzi un atgūt spēku tikai tad, ja saliedēsies. Tas arī būs pirmais un galvenais jaunā partijas vadītāja uzdevums, sestdien partijas ārkārtas kongresā sacījis tās biedrs Valdis Dombrovskis (V), portālam "Delfi" paziņoja partijas preses pārstāve Laila Timrota.

"Mums uzticēsies tikai tad, ja mēs paši sev ticēsim. Tāpat kā dzīvē – ja gribi mainīt pasauli, sāc ar sevi," uzrunā kongresa delegātiem uzsvēris Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Dombrovskis. Viņš paudis, ka šobrīd dzīve pārbauda partijas stiprumu, briedumu un gatavību turpināt cīņu par savām idejām.

"Nākamā partijas vadītāja izvēle ir kongresa delegātu rokās, un tā ir nopietna izvēle. Mēs izvēlamies ne tikai partijas vadītāju, bet pēc būtības arī nākamo Ministru prezidenta kandidātu, kas vedīs partiju nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tomēr, neatkarīgi no balsojuma rezultāta, būtiskākais būs "Vienotības" spēja respektēt kongresa lēmumu, apvienoties ap jauno partijas vadītāju, pārtraukt savstarpējās domstarpības un vainīgo meklēšanu un koncentrēties uz partijas programmātiskā piedāvājuma īstenošanu," uzsvēris Dombrovskis.

Partijas biedrs paudis, ka "Vienotība" veidojusies no politiskajiem spēkiem, kam ir svarīga laba pārvaldība un tiesiska valsts, atgādinot, ka tās pamatvērtības skaidri definētas partijas statūtos - demokrātija, tiesiskums, patriotisms, nacionāla un sociāli taisnīga valsts, līdzsvarota un ilgtspējīga valsts attīstība, Eiropas vienotība. Savukārt, runājot par nākotni, Dombrovskis norādījis, ka plānā Latvijas simtgadei ir skaidri nodefinēti uzdevumi tuvākajiem diviem gadiem. "Daudzas lietas šajā programmā ir formulētas skaitliskā izteiksmē, un tas uzliek papildus atbildību. Stipra, droša, pārtikusi un tiesiska Latvija – tāds ir "Vienotības" mērķis," paudis Dombrovskis.

"Atšķirībā no daudzām tā saucamajām "glābējpartijām", kas pa laikam ienāk Latvijas politikā un bieži vien sola zvaigznes no debesīm, "Vienotība" ir partija, kas ar abām kājām stāv uz zemes. Uz mums gulstas atbildība par solīto. Populisms nav un nevar būt mūsu atbilde uz valstī aktuālam problēmām," uzsvēris Dombrovskis.

Atskatoties uz padarīto, viņš norādījis, ka partija bija tā, kas, pēc smagas krīzes, spējusi atgriezt Latviju uz izaugsmes ceļa. "Eiro ieviešana bija vēsturisks pavērsiens gan Latvijas politiskajā, gan arī tautsaimniecības vēsturē. Veiksmīgi novadīta pirmā Latvijas prezidentūra ES Padomē – tie ir tikai daži piemēri "Vienotības" darbam Latvijas valsts labā pēdējos gados," uzsvēris EK viceprezidents.

Dombrovksis arī atzinis, ka partijai līdzšinējā darbībā bijušas gan kļūdas, gan skandāli, gan arī mērķtiecīgas nomelnošanas kampaņas, taču aicināja pacelties pāri iekšējām domstarpībām un aizvainojumiem, kas mazinājuši gan partijas biedru, gan plašākas sabiedrības ticību partijai kā vienotam spēkam.

"Pirms kongresa notikušās partijas vadītāju kandidātu debates visā Latvija ir viens no veidiem, kā mēs atgriežamies pie savām saknēm," norādījis Dombrovskis, atgādinot, ka "Vienotība" ir plaša iekļaujoša partija, kuras vērtības ir iekšējā demokrātija un plašās diskusijas starp dažādiem viedokļiem. Tāpat Dombrovskis uzsvēris, ka tieši viedokļu dažādība "Vienotībai" palīdzējusi atrast labākos risinājumus Latvijas attīstībai.

"Ir būtiski, lai nākamais partijas vadītājs šīs vērtības saglabātu, vienlaikus nodrošinot, lai viedokļu apmaiņa nepāraug savstarpējos apvainojumos. Vienmēr ir jāspēj atrast līdzsvaru starp iekšējo demokrātiju un partijas disciplīnu," uzsvēris Dombrovskis.

Savukārt kā galveno partijas uzdevumu Dombrovskis minējis vēlētāju uzticības atgūšanu. "Uzticības atjaunošanu lielā mērā noteiks tas, vai izdosies pārliecināt vēlētājus, ka "Vienotība" joprojām iestājas par tām vērtībām, ar kurām tā ienāca politikā. Uzticību iespējams atgūt tikai aktīvi strādājot valsts labā. Šajā darbā ir svarīgi vienmēr atcerēties ilgtermiņa mērķus - stabilu attīstību Latvijā, lai ekonomisko izaugsmi spētu sajust katras ģimenes labklājībā, Latvijas valstiskuma stiprināšanu Rietumu demokrātisko valstu saimē. Darāmā netrūkst, es pat teiktu, darāmā ir ļoti daudz," norādījis partijas biedrs.

Eiropas un arī Latvijas ekonomika ir atlabšanas fāzē, tomēr ekonomikai nepietiek dinamikas, uzrunā apliecinājis Dombrovskis, norādot, ka, neskatoties uz ļoti stimulējošu monetāro politiku, uz milzīgiem pieejamiem likviditātes apjomiem finanšu tirgos, investīciju apjoms Eiropā nav atgriezies pirmskrīzes līmenī.

Analizējot aktuālos politikā veicamos darbus, Dombrovskis sacījis, ka galvenais mērķis ir ekonomiskās izaugsmes paātrināšana un jaunu darba vietu radīšana. Šie mērķi sevī ietver investīciju veicināšanu, strukturālās reformas ekonomikas modernizācijai un fiskāli atbildīgu politika, īpašu uzmanību vēršot uz tiesiskuma ekonomisko dimensiju.

"Ir skaidri redzama saikne starp tiesiskuma nostiprināšanu un ekonomiskās izaugsmes tempu kāpināšanu. Ārvalstu investori min augsto ēnu ekonomikas līmeni un nesakārtotos tieslietu sistēmas jautājumus, tostarp maksātnespējas administrēšanas jautājumus starp galvenajiem šķēršļiem papildus investīciju piesaistē Latvijā. Tiesiskuma nostiprināšana un ekonomiskā izaugsme iet roku rokā," norādījis EK viceprezidents.

"Tiesiskums vistiešākā mērā ietekmē arī cilvēka ticību valstij. Un šeit mēs atgriežamies pie partijas saknēm. "Vienotība" spēs iet tālāk tikai tad, ja mēs spēsim atmest otršķirīgo un koncentrēties uz mūsu vērtībām. Tām vērtībām, ar kurām mēs ienācām Latvijas politikā. Tā būs drošākā zīme, ka mūsu saknes nav skārusi salna," savas uzrunas noslēgumā uzsvēris Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!