Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" trešdien tika publiskota informācija par dokumentu, kas liecina par augstākā līmeņa politisko korupciju Latvijā. Dokumenta kopiju raidījuma vadītājs Jānis Domburs nodeva portāla "Delfi" rīcībā, un "Delfi" lasītājiem ir iespēja iepazīties ar tā tekstu.
Jānis Domburs: oligarhu "stipendiāti" - versijas vai fakti?

Jānis Domburs, "Kas notiek Latvijā?", speciāli "Delfi.lv"

"Kas notiek Latvijā?" autora rīcībā ir nonākusi konfidenciāla dokumenta – "Vienošanās par savstarpēju sadarbību" kopija, kura ir pievienota šim rakstam. Tā ir vienošanās , kas, kā to apliecina vienošanās slēdzēji, noslēgta starp personām, kas "pārstāv Latvijas politiskus un ekonomiskus spēkus". Tajā, no vienas puses, atrunātas saistības par dažādām politiskām un ekonomiskām aktivitātēm, sākot no valdības sastāva, līdz privatizācijas procesam. Savukārt, no otras puses saistības ietver finansējumu un masu informācijas līdzekļu satura kontroli.

Kā maksātāja puse minēta "V puse", kas pēc dokumenta satura liek secināt, ka tā ir saistīta ar Ventspili un tur strādājošiem uzņēmumiem. Savukārt otras puses saistību saturs liecina, ka to pārstāv Saeimā pārstāvētas politiskās partijas līderi.

Šis dokuments tika publiskots arī trešdien raidījumā "Kas notiek Latvijā?" diskusijā par Valsts prezidenta ievēlēšanu, kontekstā ar jautājumu par uzticēšanos politiķiem un to interesēm.

Publiskošana notika, ņemot vērā to, ka autors ir personīgi pārliecinājies par dokumenta kopijas atbilstību oriģinālam dokumentam.

Minētā dokumenta kopija ir iegūta ar ierobežojumiem – aizkrāsotu teksta daļu, kas neļauj identificēt datumu, summu, otru darījuma pusi, atsevišķus punktus un parakstus, tomēr pieejamais saturs uzskatāmi rada pamatu jautājumiem par augstākā līmeņa politisko korupciju Latvijā.

Dokumenta saturs ļauj secināt, ka vienošanās noslēgta deviņdesmito gadu beigās. Tomēr pēdējā mēneša politiski kriminālās aktualitātes un versijas par "stipendiātiem" starp politiķiem liek izvirzīt jautājumu, vai līdzīgas vienošanās minētajā vai citā laikā nav slēgtas arī ar citiem politiskajiem spēkiem.

Pieļaujot, ka šī konkrētā dokumenta kopijas nodošana žurnālistam var būt saistīta ar politiskiem, ekonomiskiem vai personiskiem motīviem, uzskatu, ka tā nonākšana atklātībā no Latvijas sabiedrības interešu viedokļa atsver jebkādus citus motīvus. Tāpēc šī dokumenta kopiju publiskoju, lai veicinātu gan šīs vienošanās, gan iespējamu citu koruptīvu politekonomisko darījumu skaidrošanu un diskusijas par tā saukto oligarhu lomu Latvijas politikā un ekonomikā.

Vienošanās lapa 1

Vienošanās lapa 2

Vienošanās lapa 3

Vienošanās lapa 4

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!