Foto: F64

Dokumentālās filmas "4.maija republika" veidotāji ir piedāvājuši Latvijas Neatkarības atjaunošanas gadadienas nedēļā to demonstrēt Latvijas Televīzijā (LTV), taču saņēmuši atteikumu, informēja "Jura Podnieka studijas" pārstāve Marta Kontiņa.

LTV pēc vairāku mēnešu saziņas un "dažādu nosacījumu izvirzīšanas" esot atteikusies demonstrēt "Jura Podnieka studijā" producēto Jāņa Dombura un Antras Cilinskas dokumentālo filmu, "kas analizē demokrātijas un kapitālisma dubultspēles kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā". Filmas autori no tā izdara secinājumus, ka, "iespējams, patiesībā tiek meklēti iegansti, lai daudziem neērtu filmu iespējami ilgāk televīzijā neparādītu".

Filmas scenārija autors Jānis Domburs izteicies, ka "šī nav filma ar svētku patosa iezīmēm, bet par "medaļas abām pusēm" - lai nākotnē mums būtu vēl lielāks prieks par savu valsti, svētkos un katru dienu".

"Protams, ka šāda filma nav obligāti jārāda tiešu svētku dienā, taču, ja minētie jautājumi valsts vai tā saucamās sabiedriskās televīzijas ēterā šobrīd vispār nav prioritāte, tad, acīmredzot, brīvā Latvijā daži vēl nav diez ko brīvi, un drīzāk grib turpināt dzīvot publiski deklarētajā paralēlajā realitātē," turpinājis Domburs.

Pēc filmas režisores Cilinskas stāstītā, vispirms februārī LTV pārstāvji esot paziņojuši, ka plāno rādīt filmu 4.maijā, pēc tam esot sekojis priekšlikums filmu saīsināt vairāk nekā uz pusi ētera laika trūkuma dēļ, tad sekojis priekšlikums dalīt filmu divās daļās, bet pēc tam - atlikt filmas demonstrēšanu uz vasaras nogali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!