Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas iedzīvotāju Vjačeslavu Visocki, kurš ārstējas Maskavā pēc kaujās Austrumukrainā gūtiem ievainojumiem, varētu izdot Latvijai, vēstīja interneta vietne "InfoResist", atsaucoties uz nacionālboļševiku Vladimiru Lindermanu.

Viņš norādījis, ka viņam pazīstamais Latvijas pilsonis Visockis, kura iesauka ir "Sedoj" ("Sirmais"), un, kurš karoja separātistu bataljona "Rītausma" ("Zarja") sastāvā, guva ievainojumus plaušās un rokā, bet pēc tam devās ārstēties uz Maskavu.

Lindermana rīcībā esošā informācija liecina, ka pret Visocki ir ierosinātas divas krimināllietas, un viņam draud desmit gadu ilgs cietumsods.

"Starp citu, Latvijas Drošības policija ierosināja krimināllietu pret viņu un vēl diviem brīvprātīgajiem no Latvijas. Dalība Luganskas zemessardzē tika pielīdzināta "terorismam". Sods - brīvības atņemšana līdz desmit gadiem. Gadījumā, ja šī pavisam absurdā apsūdzība izgāzīsies, Latvijas varas iestādes ir nodrošinājušās, pieņēma grozījumus likumā, kas paredz, ka jebkura palīdzība Donbasa zemessardzei ir noziegums. Soda ilgums ir tāds pat - desmit gadi," paziņoja Lindermans.

Brīvības zaudēšana par karošanu Donbasā draud vēl četriem Latvijas iedzīvotajiem, piebilda Lindermans.

Visockis ir vairākkārt lūdzis politisko patvērumu Krievijā, tomēr tas ir atteikts.

"Nav iesniegti nekādi fakti vai pārliecinoši pierādījumi, kā arī dokumenti, kas apstiprinātu iespējamo iesniedzēja vajāšanu. Visas briesmas, ka iesniedzējs varētu tikt pakļauts vajāšanai Latvijā, ja viņš atgrieztos dzimtenē, ir iedomātas," norādīts Krievijas Federālā migrācijas dienesta atbildē Visockim.

Lindermans arī paziņoja, ka Visocki Latvija varētu izdot Ukrainai.

"Neskatoties uz to, ka viņš ir Latvijas pilsonis, viņu var izdot Ukrainai. Ir precedents: pirms dažiem mēnešiem Latvija izdeva Savienotajām Valstīm savu pilsoni Denisu Čalovski, kuru amerikāņi apsūdz kā hakeri," uzsvēris nacionālboļševiks, piebilstot, ka, ja Krievija izdos Visocki Latvijai, tas būs "nenomazgājams kauna traips".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!