Foto: DELFI

Jelgavas krievu kultūras biedrības "Veče" organizētajā socioloģiskajā aptaujā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, apliecināja Drošības policijas (DP) priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Tā ir sabiedriskās organizācijas rīkota socioloģiska aptauja ar īpatnēju jautājumu formu, kas atspoguļo iedzīvotāju viedokli un attieksmi pret notiekošo pasaulē. Aptaujas rezultāti būtu jāpēta sociologiem, politologiem, bet DP nesaskata veiktajā aptaujā noziedzīga nodarījuma pazīmes, sacīja DP pārstāve.

Jau ziņots, ka Jelgavas krievu kultūras biedrība "Veče" izdevusi otro videoierakstu disku ar kara veterānu intervijām, kuru izplata ar savas mājaslapas "www.svoi.lv" palīdzību un kas paredzēta kā īpaša "dāvana" skolām.

Kā liecina mājaslapā "www.svoi.lv" publicētais paziņojums, šī filma turpina 2006.gadā sākto projektu "Intervijas ar Lielā Tēvijas kara dalībniekiem un veterāniem", un patlaban apkopota otrā daļa no šā projekta video materiāliem.

Līdzīgi kā vairākas iepriekš izdotās "Veče" filmas, arī šo projektu vada biedrības "Veče" priekšsēdētāja un bijušā Saeimas deputāta Valērija Buhvalova (PCTVL) dēls Antons Buhvalovs.

Filmas autori pārsvarā ir Jelgavas krievu kultūras biedrības "Veče" radošās grupas "Zvaigzne" dalībnieki - skolēni, studenti, jaunieši un citi dalībnieki, kas šajos projektos darbojas pēc brīvprātības un labdarības principa, vēsta "www.svoi.lv". Filmas top no mācībām vai darba brīvajā laikā.

"Veče" paspārnē jau izdota virkne dažādu filmu, kas dokumentē dažādus stāstus, kā arī stiprina un propagandē savu ideoloģiju. Iepriekš izdotā dokumentāla filma "Pieminēt mūžam" ir paredzēta īpaši Latvijā esošajām krievu skolām, jo "ne visi Latvijas jaunieši Uzvaras dienu uzskata par saviem svētkiem", liecina "Veče" paziņojums biedrības mājaslapā.

Kā novēroja aģentūra LETA, patlaban biedrības mājaslapā arī norit virtuāla apmeklētāju aptauja, noskaidrojot viedokli, kas būtu jādara jaunajam Krievijas Federācijas prezidentam. 50% atbildētāju uzskata, ka jāatjauno Padomju Sociālistisko Republiku Savienība un jābūvē sociālisms, 28,4% aptaujāto uzskata, ka jāveido kapitālistiskā impērija pēc Krievijas impērijas parauga, 14,8% aptaujāto tomēr vēlas, lai Krievija iestātos ES un NATO, bet 6,8% vēlas atstāt visu, kā ir tagad.

Kā liecina aģentūra LETA arhīvs, iepriekšējā Latvijas skolām paredzētā filma "Pieminēt mūžam" saņēmusi Krievijas Federācijas finansējumu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paspārnē savulaik nodibinātā fonda "Russkij Mir", neskatoties uz šķietami ārēji pozitīvajām aktivitātēm, patiesais nolūks ir nostiprināt Krievijas lomu Latvijā, konsolidēt krievu kopienu ārpus Krievijas robežām un uzturēt to saikni ar Krievijas kultūras un izglītības programmu starpniecību, kas dažkārt nesakrīt ar Latvijas integrācijas politikas nostādnēm, tā uzskata Drošības policija (DP), kura savas kompetences ietvaros seko līdzi fonda fonda aktivitātēm Latvijā.

"Russkij Mir" pēdējos gados dažādām iniciatīvām un tautiešu atbalstam Latvijā iztērējis vairāk nekā 170 000 eiro (119 000 latu), liecina pētījumu centra "Re:Baltica" secinātais. Pie naudas tikušas organizācijas, kuru biedri ir bijušie Saeimas deputāti Jakovs Pliners un Valērijs Buhvalovs, viņu partijas biedre un PCTVL līdere Tatjana Ždanoka, "Saskaņas centra" līderis Nils Ušakovs, kā arī krievu valodas referenduma iniciators Aleksandrs Gapoņenko.

Viens no Buhalova projektiem paredz caur viktorīnām, sacerējumu konkursiem un kara dziesmām aicināt krievu skolēniem mācīt Lielā Tēvijas kara nozīmi. Viens no viktorīnas jautājumiem - "Kāds vārds un uzvārds iešifrēts padomju tanka nosaukumā - JS? Pareizā atbilde - Josifs Staļins".

Ar fonda atbalstu tapis arī metodiskais materiāls skolām un 30 minūšu gara dokumentāla filma "Pieminēt mūžam", kuru veidojis Antons Buhvalovs.

"Diletantiskas kvalitātes video mijas patriotiskas dziesmas, kadri no padomju laiku kara filmām ar tankiem un lielgabaliem, internetā savāktas fotogrāfijas ar veterāniem no 9.maija svinībām pie Uzvaras pieminekļa Rīgā," aprakstīja "Re:Baltica".

Kā iepriekš ziņots, 9.maijā Jelgavā notika divi dažādi piemiņas brīži pie piemiņas akmens 2.pasaules kara dalībniekiem Stacijas parkā. No rīta šeit nolika ziedus un vainagus Jelgavas Kara pensionāru biedrības pārstāvji, kara veterāni, Jelgavas krievu biedrības "Istok" un "Saskaņas centra" (SC) Jelgavas nodaļas pārstāvji, bet pa dienu, plīvojot Krievijas Federācijas karogam, šeit noritēja Jelgavas krievu kultūras biedrības "Veče" un fonda "Desanta brālības kareivju piemiņa" organizētais 9.maija svētku mītiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!