Foto: DELFI

Tīmekļa vietnē, kas sevi pozicionē kā "Eirāzijas Stratēģiskās izlūkošanas centra" (CESI) mājaslapa, publicētais "analītiķu ziņojums" par Latgalē it kā plānotu Krievijas "specoperāciju" varētu būt pārbaude, kā uz šādām provokācijām reaģēs drošības iestādes un amatpersonas, atzina Latvijas Drošības policijā (DP).

DP vērtējumā šāda veida publikācijas pilnībā atbilst Krievijas īstenotajai taktikai informatīvajā telpā, kad, nebalstoties uz konkrētiem faktiem vai informācijas avotiem, tiek radītas provokatīvas publikācijas, kas tiek pasniegtas kā "analīze", lai radītu tām šķietamu ticamību.

Šādu publikāciju mērķis var būt gan sabiedriskās domas ietekmēšana ar netiešu draudu palīdzību, gan pārbaude, kā uz šādām provokācijām reaģēs valsts drošības iestādes, valsts augstākās amatpersonas, plašsaziņas līdzekļi un sabiedrība, uzskata DP.

Pēdējā laikā Krievijas plašsaziņas līdzekļos regulāri tiek demonstrēti dažādi īpaši Baltijas valstīm adresēti provokatīvi sižeti, kas rada pamatu aizdomām par informatīvo kampaņu nolūkā diskreditēt Baltijas valstis, to institūcijas un amatpersonas, uzsvēra DP.

Kā teikts "centra" nesen publicētajā ziņojumā, "CESI analītiķu uzmanību šonedēļ piesaistīja datu plūsmas pieaugums no Latvijas". "Datu apstrāde liecina par faktu, ka Maskava, visticamāk, gatavo destabilizācijas operāciju Latvijā 2015.gada pavasarī," teikts "centra" ziņojumā.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums iepriekš sacīja, ka ministrijas redzeslokā "centrs" iepriekš nav nonācis, taču vērsa uzmanību uz tā "ļoti apšaubāmo" adresi.

Centrs darbojas Londonā reģistrētā adresē, kur mitinās arī vairāki simti "pastkastīšu uzņēmumu", no kuriem daudzi saistīti ar Krieviju.

Jau ziņots, ka "centra" seja tā vērienīgajā, bet līdz šim ne visai populārajā videovēstījumu kolekcijā tīmekļa vietnē "YouTube" ir kāds "Alekss Krauss", kurš angļu valodā runā ar izteiktu krievu akcentu.

Ukrainas ziņu un analītikas vietnē "Inform Napalm", kuras materiālus bez atļaujas pārpublicējis "centrs", izteikts pieņēmums, ka tas varētu būt saistīts ar Kremli.

"Centrs" arī norādījis, ka operācija Latgalē nav vērsta uz teritoriju aneksiju.

"Tās mērķis ir uz laiku radīt "karstos punktus", izraisīt bargus Latvijas varasiestāžu soļus centienos apslāpēt šo teritoriju separātismu," paredz "analītiķi".

"Tā rezultātā Maskava sagaida, ka operācija dos stimulu Latvijas varasiestādēm pārskatīt to politiku pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, ieviest "nulles pilsonību", atcelt pastāvošos ierobežojumus krievu valodai, tādējādi palielinot prokrievisko spēku skaitu varas struktūrās," norāda "centra analītiķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!