Foto: F64
Drošības policija (DP) pedagoga un rakstnieka Antona Rancāna izteikumus par krieviem vērtē kā tendenciozus, taču kriminālprocesu nesāks.

DP septembra vidū nolēmusi atteikt sākt kriminālprocesu, jo, izvērtējot iesniegumā minēto, konstatēts, ka izteikumi ir vienpusēji un tendenciozi, taču izdarītajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva, kas ir paredzēts Krimināllikuma 78.pantā, noskaidroja DP.

DP pieminētais pants paredz atbildību par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu.

Jau ziņots, ka DP par Rancāna izteikumiem vērsās nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" aktīviste Jeļena Bačinska. Bačinsku satrauca Rancāna intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sacītais par viņa jauno grāmatu par Latgales "krievināšanas" vēsturi: "Krievu mentalitātē diemžēl ir laupītāju gēns... Viņi lielākoties nav radīti strādāšanai, bet gan laupīšanai."

"Nievājoši noteiktas etniskās grupas novērtējumi un izteicieni par tās pārstāvju iedzimtajiem trūkumiem un noslieci uz vardarbību un noziegumiem ir klasiska rasisma izpausme," uzskata Bačinska. Pēc viņas domām, "rakstnieka nievājošie izteicieni par krieviem apvaino Latvijas krievu iedzīvotāju pašcieņu, provocē starpnacionālo naidu, veicina histērijas kāpināšanu un agresīva nacionālisma izplatīšanu".

DP savā pagājušā gada pārskatā Bačinsku nodēvējusi par vienu no aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!