Foto: LETA

Šī ir dramatiska diena Latvijai un Austrumeiropai kopumā, sociālajā tīklā "Facebook" norāda Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V), vērtējot ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus.

"Televīzijas sarunu šovu zvaigzne Donalds Trumps ir ievēlēts par ASV prezidentu. Atliek vien cerēt, ka viņš sapratīs atšķirību starp priekšvēlēšanu gvelšanu un milzīgo atbildību par pasauli, kuru uzņemas katrs ASV prezidents, stājoties amatā," norāda Kalniete.

Viņas vērtējumā Trampa ievēlēšana vēsta par ASV pavēršanos izolacionisma virzienā un tas vājinās ASV iesaisti NATO. "Viena gada laikā divi svarīgākie Latvijas drošības balsti – ASV un Lielbritānija – ir ieplaisājuši," secina Kalniete.

"ASV vēlētāji ir nobalsojuši par radikālām pārmaiņām, paužot neapmierinātību ar esošo politiku. Šāds sentiments nav svešs arī Eiropā un Latvijā. Mums jāsaprot, ka ASV, iespējams, vairs nebūs tāda, kā līdz šim," portālam "Delfi" Eiropas Parlamenta deputāta Krišjāņa Kariņa (V) viedokli pavēstīja viņa padomniece Ieva Zīberga.

Vienlaikus Kariņš norāda – jaunievēlētā prezidenta pirmā runa liecina, ka "tomēr amats varētu pārņemt Trampu, nevis Tramps amatu".

Kā lielāko problēmu Kariņš min to, ka pašlaik nav skaidrs, ko Trampa ievēlēšana ASV un pasaulei nozīmēs dienu pēc inaugurācijas: "Republikāņu partija vairs nav tā paredzamā partija, kas iepriekš. Ja iepriekš pie Republikāņu uzvaras varējām prognozēt, ka ASV tiks pazemināti nodokļi un atvērtas robežas tirdzniecībai, tad šobrīd pati partija ir mainījusies un nav skaidrs, kāda būs tās īstenotā politika. It īpaši tas attiecas uz ASV īstenoto ārpolitiku."

Abi prezidenta kandidāti kampaņas laikā ļoti koncentrējās uz ASV iekšpolitiku, tādēļ, iespējams, Tramps vairāk nodosies problēmu risināšanai ASV iekšienē, un mazāk tam, kas notiek pasaulē, viņš klāsta.

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V) portālam "Delfi" atzīst, ka ASV vēlēšanu iznākums nav patīkams, taču nevar apgalvot, ka tas būtu negaidīts: "Priekšvēlēšanu periodā Tramps parādījās kā huligāns, kas var mainīt līdzšinējo kārtību. Savukārt Hilarija Klintone iedvesmojoša nelikās. Cilvēki nevar balsot par sievieti vien, balso par kandidātu. Slikti, ka Klintone uz Trampa mestajiem dubļiem atbildēja ar to pašu. Tas viņas kandidatūrai par labu nenāca".

Reitingi pirms ASV vēlēšanām viņai atgādinājuši savulaik Latvijā piedzīvoto, kad "krieviem bija neērti atzīties, ka balsos par Ždanokas partiju", bet rezultāti rādīja citu ainu. Vaidere pieļauj, ka arī ASV balsotāji, būdami politkorekti, negribēja atzīties, ka balsos par politnekorekto Trampu, tādēļ priekšvēlēšanu reitingiem nevarēja ticēt.

Vērtējot to, kā Trampam izdevās gūt uzvaru, Vaidere min, ka viņš rupji un atklāti runāja par bažām, kas māc ASV pilsoņus – nekontrolēto migrāciju, apdraudēto drošību, kā arī to, ka NATO valstis nepilda savas saistības un kristīgās vērtības ir apdraudētas.

"Nevainosim populistus, kuri tikai izmanto situāciju. Paskatīsimies, kā paši esam klausījušies pilsoņos. Ja Eiropā valdošās partijas pēc šī signāla vēl turpinās savos pilsoņos neieklausīties, bet turpinās politkorektu vāvuļošanu, tad sagaidīsim ne vien Farāžu Apvienotajā Karalistē, bet partijas "Alternatīva Vācija" (AfD) uzvaru Vācijā un Lepēnas triumfu Francijā," uzsver Vaidere.

Viņa norāda, ka NATO un ES nebūs citu iespēju, kā strādāt ar tādu prezidentu, kādu ASV pilsoņi izvēlējušies, taču jau Trampa uzrunā pēc vēlēšanām bija redzams cits cilvēks, kas pateicās atbalstītājiem un pat Klintonei, kuru vēl nesen vēlējās redzēt cietumā, izteica vēlmi būt visu pilsoņu prezidentam: "Tas dod cerību, ka nonākot prezidenta krēslā, viņš būs piezemētāks, ņemot vērā arī to, ka ne visi republikāņi viņu atbalsta. Interesants "sīkums" - priekšvēlēšanu laikā Tramps sauca, ka vēlēšanu rezultātus neatzīs. Kā tad nu būs tagad?".

Deputāta Andreja Mamikina (S) ieskatā amerikāņu politiskā elite ir "dabūjusi sāpīgu pērienu no sabiedrības par augstprātību un ilgstošu lielas valsts iedzīvotāju daļas interešu ignorēšanu".

"ASV ļaudis nebalsoja par Trampu, arī briti nebalsoja par "Brexit". Cilvēki balsoja pret nevienlīdzību, un netaisnību. Sabiedrība nevar tikt iedalīta bezrūpīgos, nektāru baudošos elojos un trūkumā eksistējošos morlokos, kuri ik dienu baidās zaudēt darbu un jumtu virs galvas. Cilvēki nodemonstrēja, ka nesamierināsies ar sistēmu, kas nespēj nodrošināt stabilitāti un labklājību viņu ģimenēm, viņi nepieņems sistēmu, kas spēj nodrošināt uzplaukumu vien atsevišķiem izredzētajiem," norāda Mamikins, piebilstot, ka pasaulē notiekošās pārmaiņas skars arī Latviju.

"Arī mūsu valstī ir sazēlušas un pieņemas spēkā analoģiskas problēmas. Latvijas vēlētāji ir nikni un drīz sāks sodīt valdošo politisko eliti," lēš deputāts.

Ziņots, ka otrdien amerikāņi devās pie vēlēšanu urnām un par nākamo valsts prezidentu izraudzījās Republikāņu partijas kandidātu Trampu.

Latvijas amatpersonas sabiedrību mierinājušas, ka šāds vēlēšanu iznākums nav pamats panikai, tostarp ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādījis, ka Latvija un ASV turpinās ciešu sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!