Foto: LETA

Mums ir jāstrādā kopā ar sabiedrotajiem, tautiešiem ārzemēs un jāturas kopā šeit Latvijā. Mums ir jānotur esošais kurss, jo ārpolitiski vētrainā laikā prioritāte ir valsts iekšējā stabilitāte, uzrunājot klātesošos ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Ceturtdien Saeimas sēdē norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kalniņš iezīmēja, ka virkne lietu 2017. gadu dara neprognozējamu, tostarp "Brexit" turpmākā attīstība un jaunās ASV administrācijas attiecības ar NATO, Krieviju un Ķīnu. Tāpat viņš uzskata, ka Latviju šogad apdraud Krievijas agresija kaimiņvalstīs, starptautiskais terorisms un bēgļu krīze.

Ārlietu komisijas vadītājs uzsvēra, ka šajā nemierīgajā un izaicinājumiem pilnajā laikā Latvijai ir jāturpina Ārlietu ministrijas (ĀM) vadītais ārpolitikas kurss.

"Latvija viena nevar atrisināt globālās problēmas, līdz ar to mums ir svarīgi darīt visu, lai stiprinātu NATO, Eiropas Savienību un citas starptautiskās organizācijas, kurās aktīvi darbojamies," skaidroja Kalniņš.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pauda atbalstu ĀM nostājai par nepieciešamību stiprināt ES aizsardzības spējas. "Taču tikpat svarīgi ir ievērot NATO un Eiropas Savienības uzdevumu nodalīšanu. Nav lietderīgi runāt par Eiropas armijas izveidošanu, kamēr NATO dalībvalstis – it īpaši Eiropā – nav izpildījušas savus solījumus pret NATO," uzsvēra Kalniņš.

Kā būtisku sasniegumu deputāts minēja NATO Varšavas samita lēmumu par alianses spēku izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Vienlaikus Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pauda nožēlu, ka Krievijas attiecības ar Eiropu un pasauli ir kļuvušas problemātiskas.

Savā uzrunā Kalniņš uzsvēra, ka Latvijai ir jāturpina fokusēties uz ES Austrumu partnerību, kā arī sadarbību ar Centrālāzijas valstīm, Ķīnu, Koreju un Japānu.

Ārpolitikas debatēm teksta un video tiešraidē iespējams sekot portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!