Foto: LETA
Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane jau ceturto reizi saņēmusi Satversmes aizsardzības biroja (SAB) atteikumu ļaut viņas advokātam piedalīties sarunās drošības dienestā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts kancelejā.

Dreimane atgādina, ka nekad nav atteikusies tikties ar SAB, taču ir lūgusi ievērot viņas likumā noteiktās tiesības - piedalīties sarunās kopā ar advokātu, lai nodrošinātu tiesisku un abām pusēm līdzvērtīgu pārrunu procesu. Aicinājumu SAB viņa paudusi četras reizes, un visi lūgumi noraidīti, arī trešdien viņas advokāts saņēmis atteikumu no SAB direktora Jāņa Maizīša.

Jau vēstīts, ka Dreimane, kura četras reizes nav atsaukusies Satversmes aizsardzības biroja (SAB) aicinājumam ierasties uz sarunu birojā, aicina pašu SAB ievērot Satversmi, respektējot viņas tiesības uz aizstāvību, proti, ļaujot ierasties uz pārrunām birojā kopā ar advokātu.  SAB sācis pārbaudi par Dreimanes pielaidi valsts noslēpumam, bet nevar to pabeigt, jo Dreimane atsakās ierasties uz pārrunām.

Patlaban arī notiek Dreimanes darba izvērtēšana. Viņa norāda, ka „visu novērtēšanas komisijas locekļu sniegtais novērtējums aritmētiski ir „ļoti labi", tomēr, lai arī SAB pārstāvis nav iekļauts komisijas sastāvā, tas būs izšķirošais faktors manā vērtēšanas procesā. Tādejādi vērtēšanas process ir kļuvis tiesiski nekorekts un neobjektīvs, jo nav svarīgi ne sasniegtie mērķi, ne paveiktie darbi, ne kompetences, ne zināšanas, visu nosaka SAB. Šobrīd uz mani kā iestādes vadītāju tiek izdarīts spiediens un tiek klaji pārkāptas manas gan kā cilvēka, gan kā ierēdņa tiesības".

Direktores vērtēšanu veic Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas ( V) vadīta komisija, kurā darbojās Ministru prezidenta biroja vadītājs Ringolds Arnītis, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis.

Jau vēstīts, ka kopumā birojs nosūtījis Valsts kancelejas vadītājai jau četrus uzaicinājumus, uz kuriem nav saņemta atbildes reakcija. SAB direktors Jānis Maizītis raidījumam "Nekā Personīga" apliecināja, ka birojs var veikt papildus pārbaudi, lai noskaidrotu faktus. Maizītis skaidroja, ka "pastāv iespēja uzaicināt attiecīgo personu pārrunāt vai iegūt personas viedokli par šiem faktiem, lai tad izšķirtos vai tie ir būtiski nozīmīgi fakti un vai ir jāpieņem tāds vai citāds lēmums". 

Parasti gan aicinātās personas uz pārrunām ierodoties. Līdzšinējā SAB prakse liecina, ka parasti 99,9% gadījumu visas personas ir ieradušās, savukārt Dreimane jau divus nedēļas nav nedz personīgi ieradusies, nedz atsaukusies SAB aicinājumiem.

Maizītis norādījis, ka nule kā nosūtīts "šoreiz gan laikam pēdējais" uzaicinājums ierasties uz pārrunām. Pēc tam birojs lems par tālāko rīcību šādā situācijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!