Foto: Shutterstock

Iekšlietu ministrijas (IeM) piedāvātie grozījumi Apsardzes darbības likumā, kuri šodien tika izskatīti un atbalstīti Saeimas Budžeta komisijā, skatot nākamā gada budžeta projektu, pēc būtības ir nenozīmīgi un nerisina galvenās problēmas apsardzes nozarē, norāda Drošības nozares kompāniju asociācijas (DNKA) pārstāvji.

Kā skaidro DNKA valdes priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks, IeM steigā un bez diskusijas ar nozari gatavotie grozījumi Apsardzes darbības likumā, lai nākamā gada valsts budžetā no ēnu ekonomikas iegūtu papildu 200 000 eiro, ir nekvalitatīvi un nesasniegs cerēto mērķi, jo tie ir nenozīmīgi. Likuma grozījumiem nav arī nekāda ekonomiskā pamatojuma, un plānotais ieguvums 200 000 eiro ir izdomāts bez jebkādiem aprēķiniem.

Asociācija uzskata, ka nav pieņemama tik vieglprātīga attieksme no IeM un Valsts policijas puses, jo apsardzes nozarē ēnu ekonomikas apjoms ir ļoti liels. Galvenās problēmas apsardzes nozarē ir aplokšņu algas, darba tiesisko attiecību pārkāpumi un nodokļu nemaksāšana. Cīņai ar ēnu ekonomiku ir jābūt plānveidīgai, ieklausoties nozares uzņēmēju viedoklī.

Kā liecina IeM informācija, likumprojekts "Grozījumi Apsardzes darbības likumā" izstrādāts, lai mazinātu nelegālo nodarbinātību un nodokļu krāpšanās risku apsardzes darbības jomā. Projektā paredzētie grozījumi Apsardzes darbības likumā mazinās gadījumus, kad apsardzes darbības veikšanā tiek iesaistīti neatbilstošas kvalifikācijas darbinieki, ar kuriem tiek slēgti cita veida līgumi, piemēram, uzņēmuma līgumi vai brīvprātīgā darba līgumi, kas tiek izmantoti, lai izvairītos no nodokļu nomaksas.

Likumprojekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem paredz tuvāko trīs gadu periodā ik gadu ieņemt 200 000 eiro.

Vērzemnieks atgādināja, ka DNKA iepriekš ir nākusi ar priekšlikumiem ēnu ekonomikas mazināšanai, kuri dotu būtisku ieguldījumu cīņai ar ēnu ekonomiku apsardzes nozarē. Piemēram, lai varētu ierobežot negodīgu komersantu darbību drošības nozarē, būtu vēlams izveidot apsardzes komersantu reģistru.

Izveidojot publiski pieejamu reģistru, būtu pieejama informācija par uzņēmumu apgrozījumu, nodokļu nomaksas apjomu, darbinieku skaitu uzņēmumā, kāds ir izpildīto fiziskās apsardzes pakalpojumu apjoms ar un bez apakšuzņēmējiem.

DNKA dibināta 2013. gada 25. jūnijā, tās dibinātāji ir divi no apsardzes nozares lielākajiem uzņēmumiem - AS "G4S Latvia" un SIA "Grifs AG".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!