Foto: Shutterstock

Lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību, pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" (RŪ) no 25. līdz 29.janvārim veiks Rīgas pilsētas ūdensvadu dezinfekciju, kam tiks izmantots hlors , informēja RŪ preses pārstāvis Arturs Mucenieks.

Rīgas pilsētas ūdensvada tīklā ikdienā tiek nodrošināta hlora koncentrācija, kas nepārsniedz 0,2 miligramus litrā. Tas nodrošina to, ka dzeramais ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst droša un nekaitīga ūdens prasībām. Taču šāda hlora koncentrācija ir par zemu, lai aizturētu tā saucamās bioplēves veidošanos, kā rezultātā notiek ūdensvadu aizaugšana, mikroorganismu pastiprināta vairošanās ūdensvada tīklā, un ilgākā laikā tas var novest pie ūdens garšas un smakas pasliktināšanās.

Tādēļ, lai aizkavētu bioplēves un nelabvēlīgās mikrofloras un mikrofaunas veidošanos Rīgas pilsētas ūdensvados, ir nolemts īslaicīgi paaugstināt dezinfekcijā izmantotā hlora koncentrāciju līdz 0,5 miligramiem litrā, skaidro Mucenieks. Šāda prakse tiekot izmantota daudzās pasaules pilsētās, kā arī daudzās Latvijas pilsētās pēdējos gados veikta ūdensvadu dezinfekcija.

Pēc Pasaules veselības organizācijas norādījumiem, cilvēkam nekaitīgā hlora koncentrācija ir pieci miligrami litrā. "Pasaulē tā ir normāla prakse, nodrošināt hlora daudzumu dzeramajā ūdenī no 0,2 līdz vienam miligramam litrā. Rīgā ūdensvada tīklā dezinfekcija tiek veikta, lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību un izslēgtu jebkurus riskus rīdzinieku veselībai," skaidro RŪ pārstāvis.

Mucenieks pastāstīja, ka hlors dezinfekcijas nolūkos daudzumā līdz 1% litrā uzņēmumā tika izmantots līdz 2001.gadam. No 2001.gada, ņemot vērā spēcīgo hlora smaku, tā izmantošanas daudzums tika vairākkārtīgi samazināts, praktiski atsakoties no tā lietojuma. Vaicāts, vai šim lēmumam par iemeslu nebija, iespējams, kādi saindēšanās/alerģiju gadījumi, Mucenieks atbildēja noraidoši, uzsverot, ka pie uzņēmumā izmantotā hlora koncentrācijas ūdenī nekas tāds nebūtu iespējams. "Kā galvenā viela dezinfekcijai tiek izmantots ozons," skaidroja Mucenieks. Taču pašlaik ūdensvadu dezinfekcijai, lai pasargātu tos no aizaugšanas, nepieciešams hlora koncentrācijas palielinājums, pastāstīja RŪ pārstāvis.

Dezinfekcijas laikā ūdenim var būt jūtama hlora smaka, ko var novērst, ūdeni uzvārot. Neskatoties uz jūtamo hlora smaku, ūdens ir pilnībā drošs lietošanai uzturā, akcentē RŪ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!