Foto: DELFI

Terorisma risku mazināšanai Drošības policija (DP) aicina Latvijas bibliotekārus pievērst uzmanību apmeklētāju pastiprinātai interesei par islāmu un vardarbību saturošo video materiālu vērošanai internetā.

Eiropas valstu pieredze liecina, ka teroristu organizācijas internetā aktīvi izplata savus propagandas materiālus. Tie satur terorismu atbalstošu informāciju, kā arī ieteikumus terora aktu sagatavošanai un veikšanai. Šobrīd zināmākie islāmistu teroristu propagandas materiāli ir interneta žurnāli angļu valodā "Inspire", "Dabiq" un "Rumiyah", teikts DP mājaslapā ievietotajās rekomendācijās bibliotekāriem.

Teroristu organizācijas šos materiālus izplata arī interneta sociālajos tīklos, kas ir īpaši populāri jauniešu vidē. Teroristu atbalstītāji arī izmanto sociālos tīklus, lai meklētu un uzrunātu cilvēkus, kuri izrāda interesi par teroristu grupējumiem. Jaunieši, īpaši tie, kuru personības vēl nav nostiprinājušās, var viegli pakļauties teroristu propagandas ietekmei un radikalizēties, kā arī iesaistīties teroristiskās darbībās.

Eiropas valstīs konstatētās tendences liecina, ka radikāli noskaņotas personas sev interesējošu informāciju aizvien vairāk iegūst no interneta brīvpieejas punktiem, ieskaitot bibliotēkas. Turklāt bibliotēkās ir pieejama arī plaša reliģiskā literatūra, kas šādas personas varētu interesēt. Analizējot notikumus Eiropā un drošības situāciju Latvijā, DP ir konstatējusi, ka līdzīgas tendences, kaut arī mazākā mērā, tomēr ir novērojamas arī Latvijā.

Nolūkā iegūt apsteidzošu informāciju par personu iespējamu iesaistīšanos teroristiskās darbībās, DP ir sagatavojusi sarakstu ar pazīmēm, kuras varētu liecināt par personas radikalizāciju internetā.

Ņemot vērā minēto, DP aicina Latvijas bibliotēku darbiniekus pievērst uzmanību apmeklētāju pastiprinātai interesei par islāmu, tai skaitā, teroristiskām organizācijām, teroristisko organizāciju propagandas materiāliem. Tāpat DP aicina bibliotēku darbiniekus pievērst uzmanību atklātai atbalsta paušanai terorismam un to organizācijām, īpaši "Daesh" jeb tā dēvētās "Islāma valsts" logotipa demonstrēšanai vai nēsāšanai uz apģērba.

Tāpat drošībnieki iesaka bibliotekāriem pievērst uzmanību vardarbību saturošo videomateriālu vērošanai internetā, īpaši teroristu veikto nāvessodu izpildei ar galvas nociršanām, teroristu propagandas materiālu, kā arī terora aktu instrukciju vērošanai. DP arī iesaka pievērst uzmanību tam, vai apmeklētājiem ir pastiprināta interese par notiekošo teroristisko organizāciju kontrolētās teritorijās.

DP gan norāda, ka neviena no minētajām pazīmēm nav pilnīgs apstiprinājums indivīda radikalizācijai. Katrs gadījums ir individuāls, un tā izvērtēšanā jāņem vērā identificēto pazīmju kopums.

Ja tiek novērota kāda no minētajām pazīmēm, DP aicina noskaidrot konkrētās personu vārdu, aprakstu un informēt par to DP.

Jau ziņots, ka saskaņā ar DP prognozēm šogad Eiropā terorisma draudu līmenis saglabāsies augsts un galvenie uzbrukuma rīkotāji joprojām ir tā dēvētie soloteroristi.

Latvijā pagājušā gadā terorisma draudu līmenis saglabājās zems un paredzams, ka tāds tas saglabāsies arī šogad. Vienlaikus DP norāda, ka Eiropā konstatētās tendences tiešā veidā attiecas arī uz mūsu valsti. Piemēram, Latvijā ir novērots atsevišķu personu atbalsts "Islāma valsts" aktivitātēm un radikālajai islāma interpretācijai, norāda DP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!