Foto: LETA
Pirms nedēļas izveidotā "reformu un tiesiskuma" koalīcija, kuras vairākumu Saeimā apdraudēja sešu Zatlera reformu partijas (ZRP) deputātu lēmums izstāties no ZRP, pēc neveiksmīga mēģinājuma ievēlēt ZRP līderi Valdi Zatleru par parlamenta priekšsēdētāju stundas laikā Saeimas sēdes pārtraukumā nespēja vienoties par nākamo kandidātu. Savukārt "Saskaņas centrs" izvirzīja parlamenta priekšsēdētāja amatam ilggadējo Saeimas prezidija locekli Andreju Klementejvu.

Pirmdien vakarā pēc stundas ilga pārtraukuma koalīcija nespēja vienoties par nākamo kandidātu. ZRP pēc divām balsojumu kārtām, kurās par Zatleru, pretēji solītajam, nav nobalsojis Saeimas vairākums, nolēma ne Zatleru, ne citu kandidātu vairs šim amatam nevirzīt.

Tāpēc nolemts pasludināt vēl vienu pārtraukumu pirmajā 11.Saiemas sēdē līdz pulksten 18:30.

Savukārt SC parlamenta spīkera amatama izvirzīja Klementjevu.

Jau ziņots, ka Zatleram vēl pirmdien pusdienlaikā bija solīts 56 deputātu atbalsts Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās, taču balsošanas pirmajā kārtā par viņu atdotas tikai 46 balsis, bet otrajā kārtā – 45 balsis.

Zatlers pauda, ka šie balsojumi bija stabilitātes tests pirms nedēļas ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības izveidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai", un rezultāts nav labs signāls koalīcijas stabilitātei. Savukārt šīs koalīcijas veidotāju izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka tas ir "diezgan nožēlojams sākums 11.Saeimai".

Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā teica, ka pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!