Foto: LETA

"Sporta pasākumi pēc savas būtības popularizē veselīga dzīvesveida tradīcijas sabiedrībā, tāpēc ir nepieņemami, ka tie tiek saistīti ar alkohola popularizēšanu un patērēšanu skrējiena laikā, kā to paredz drīzumā gaidāmais "Alus maratons" Rīgā. Faktiski to var vērtēt kā morālu bezatbildību pret sportu un sabiedrību," uzskata izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Šobrīd nav likumīga pamata aizliegt šādus pasākumus. Tomēr pašvaldībai, pirms tā sniedz saskaņojumu šādu pasākumu rīkošanai, būtu jāizvērtē to lietderība ne tikai „de jure", bet arī pēc būtības.

Valsts, ārsti, pedagogi un sporta sabiedrība iegulda pietiekami lielus resursus, lai sekmētu veselīgu dzīvesveidu sabiedrībā, bet šāds nepārdomāts "maratons"  šo ideju sagrauj vienā mirklī, jo demonstrē, ka sportošana un alkohola patēriņš ir savietojamas lietas.

"Es ceru, ka šis gadījums rosinās diskusiju sabiedrībā un likumdevēju aprindās par nepieciešamību normatīvo aktu līmenī rast mehānismus, kas liegtu pasākumu organizētājiem izmantot veselīgu dzīvesveida platformu alkohola patēriņa veicināšanai," uzsver ministre.

Turklāt nepieņemami, ka šāds "Alus maratons" tiek saistīts ar Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu un konceptu. Ir daudz dažādu veidu, kā popularizēt Latvijas senās alus darīšanas tradīcijas, nevis apvienot to ar alus dzeršanu skrējiena laikā, norāda Ina Druviete. "Vēl ir laiks līdz šim maratonam, tāpēc ļoti ceru, ka pasākuma organizētāji rīkosies atbildīgi un pieņems lēmumu nošķirt skriešanu no alus dzeršanas."

Jau vēstīts, ka, godinot latviešu iecienīto dzērienu alu un Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, augusta beigās pirmo reizi Latvijā notiks „Rīgas alus maratons".

Maratona laikā tā dalībnieki, vadoties pēc kartē norādītiem kontrolpunktiem, apmeklēs 30 dažādus alus bārus Rīgā. Dalībnieku uzdevums - iegūt pēc iespējas vairāk zīmogu dalībnieka kartē, kā arī uzstādīt labāko laiku. Alus dzeršana maratona laikā nav obligāta, bet par katru 0,1 L izdzertā alus, tiks atskaitīta viena minūte no dalībnieka finišā reģistrētā laika. Rīgas alus maratonā piedalīties tiek aicināti visi, kas sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!