Foto: PantherMedia/Scanpix





Nedēļa aizsākusies ar spraigām diskusijām sociālajos tīklos par to, cik legāla un ētiska ir uzņēmuma "AKCL" prakse vietnē "akademika.lv", piedāvājot iespēju studentiem par noteiktu samaksu sagatavot mācību procesā nepieciešamās esejas, anotācijas, referātus, runas, kā arī pat bakalaura, maģistra un doktora darbus.

Sašutumu par šādu rīcību paudusi izglītības ministre Ina Druviete (V), kā arī šo praksi kritizējuši sociālo tīklu lietotāji, savukārt Latvijas lielākā augstskola – Latvijas Universitāte – lielu noietu uzņēmuma piedāvātajiem akadēmiskajiem darbiem gan neprognozē.

Druviete paziņojumā medijiem asi nosoda biznesu, kas saistīts ar akadēmisku darbu tirgošanu. Viņa norāda, ka šāda uzņēmējdarbība klaji pārkāpj ētikas normas un šādu darbu iegāde klasificējama kā plaģiātisms. "IZM vēlreiz aicinās augstskolas nodrošināt plaģiātisma nepieļaušanu mācību procesā un lūgs ziņot par attiecīgiem pasākumiem, ko tās plāno veikt jaunajā mācību gadā," norāda Druviete.

Viņa pauž pārliecību, ka augstākās izglītības kvalitāte ir atkarīga no studentu un mācībspēku darba kvalitātes un, ja kāda no pusēm savu darba daļu veic neētiski un bezatbildīgi, studiju kvalitāti nav iespējams nodrošināt.

2012.gadā dibinātais uzņēmums SIA "AKCL" portālā "akademika.lv" studentiem piedāvā "akadēmiskās konsultācijas dažādu akadēmisku darbu oriģinālizveidē", liecina portālā pieejamā informācija. Portāla satura veidotāji norāda, ka "ļoti labi saprot", ka "mūsdienīgam studentam ir ārkārtīgi daudz pienākumu un pārāk maz laika," solot ikvienam studentam, kurš sāk sadarbību ar "akademika.lv", "aizmirst par stresu un nokavētiem darbu nodošanas termiņiem", solot studija atvieglot un piedāvājot "augstākās kvalitātes pakalpojumu" – akadēmiska darba "paraugu", kura tapšanai sekot līdzi un veikt korekcijas var pats pasūtītājs – students.

Uzņēmuma īpašnieks Aivars Platonovs portālam "Delfi" norāda, ka uzņēmuma darbība ir pilnībā legāla. "Ar studentu konsultantiem akadēmiskā darba izveidē tiek slēgts līgums, un no darba samaksas – maksāti nodokļi".

Tāpat Platonovs noraida pārmetumus par līdzdalību plaģiātismā. Viņš norāda, ka sadarbības veids ar studentiem paredz - ar "konsultantu" palīdzību radītos akadēmiskos darbus viņi kā savējos uzdot nedrīkst. "Tā ir katra paša studenta atbildība un vērtību jautājums, vai viņš konsultanta uzrakstīto uzdod par savu. Mēs to darīt nerekomendējam. Tas, ko piedāvājam, ir darba paraugs, kā tekstam būtu jāizskatās. Protams, ka realitātē situācijas mēdz izvērsties dažādas," atzīmē uzņēmuma vadītājs.

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups portālam "Delfi" pauž pārliecību, ka, viņaprāt, "akademika.lv" esamība augstskolas prestižu negrauj. "Parauga izstrāde ir pietiekami dārga studentam, savukārt darba rakstītājam samaksa var likties par zemu. Lieli šādu darbu plūdi nebūs," norāda Judrups.

Viņš gan nesniedz atbildi uz jautājumu, vai valsts pārvaldes līmenī būtu jāsper konkrēto soļi, lai apturētu un ierobežotu tādu pakalpojumu sniedzējus, kas studentiem viņu vietā par samaksu piedāvā uzrakstīt akadēmisku darbu jeb to "paraugus".

Savukārt Platonovs norāda, ka tā vietā, lai nosodītu "akademika.lv" praksi, šī darbība būtu jāuzlūko pozitīvi. Tā vietā, lai dažādu akadēmisku darbu rakstītāji, kuru Latvijā esot pietiekami daudz, darbotos "ēnu ekonomikas" zonā, līdz ar uzņēmuma izveidošanu pakalpojumu ienesuši dienas gaismā, tas kļuvis legāls. "Mēs jau neradām jaunus konsultantus. Mēs nodarbinām tos pašus, kuri līdz šim strādājuši nelegālā veidā, nedeklarējot savas darbības un ienākumus. Tagad viņi dara to pašu, tikai oficiāli. Mēs slēdzam līgumus, maksājam nodokļus un tādējādi šo ekonomikas jomu patiesībā pamazām sakārtojam," norāda Platonovs.

Viņš arī uzsver, ka ne jau uzņēmumam, bet pašām augstskolām būtu jārūpējas par savu prestižu, iemācot studentiem rakstīt savus darbus pašiem.

"AKCL" 2012.gadā izveidots ar Eiropas Savienības Reģionālā fonda līdzfinansējumu Cēsu biznesa inkubatorā. Kā liecina Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija, 48% kapitāldaļu īpašnieks ir Platonovas, bet Guntim Kārkliņam un Kristam Freimanim - pa 26% katram. 2013.gadā uzņēmums apgrozījis 75 latus, bet tā peļņa bijusi 4606 lati.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) portālam "Delfi" norāda, ka ir pieprasīta detalizēta informācija inkubatoram par SIA "AKCL" piešķirto atbalstu un uzņēmuma darbību inkubatorā. Tāpat paskaidrojumi pieprasīti par to, kāpēc "akademika.lv" darbība atšķiras no pieteikumā norādītās, proti, akadēmiskās konsultācijas.

Uzņēmuma "AKCL" projektam "akademika.lv" finansējums piešķirts sadaļā "Biznesa inkubatoru attīstība Latvijā". SIA "AKCL" saņēmis atbalstu grafiskās identitātes un dizaina izstrādāšanai. SIA "AKCL" grafiskās identitātes un mājas lapas dizaina izstrādes kopējās izmaksas ir 7317 eiro ar PVN. LIAA līdzfinansējuma daļa – 6219,55 eiro ar PVN. Apmaksa par šo pakalpojumu veikta 2014. gada janvārī.

Sociālajos tīklos Latvijas augstskolu mācībspēki un studējošie uzņēmumam pārmet līdzdalību plaģiātismā, Latvijas augstskolu prestiža graušanu, kā arī izglītības sistēmas kā tādas devalvēšanu, un aicina atbildīgās institūcijas rīkoties.











Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!