Foto: LETA

Latvijas Radio 4 (LR4) žurnālistes Janas Jermakovas rīcība, reaģējot uz programmas "Doma laukums" ēterā klausītājas teikto saistībā ar iniciatīvu par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā, bija pilnīgi nepieļaujama, uzskata Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja Aija Dulevska.

Kā ziņots, 9. maijā LR4 programmā "Doma laukums" tika atskaņoti klausītāju viedokļi par minēto "Manabalss.lv" iniciatīvu – kāda zvanītāja paudusi šādu aicinājumu – "Man liekas, daudz vieglāk ir iznīcināt tos 12 000 cilvēku, kuri parakstījās, nekā pieminekli". Reaģējot uz šo frāzi, LR4 raidījuma vadītāja Jermakova rezumēja – "Nu redziet, cik spēcīga aizstāvība ir mūsu piemineklim."

"Žurnālistei vienīgajai bija tiesības un iespēja tajā situācijā pateikt: "Kundze, jūs runājat aplamības, kundze, jūs runājat ļaunas lietas priekš latviešiem un Latvijas tautas,"" sacīja Dulevska. "Viņa bija vienīgais cilvēks, kas to varēja izdarīt, viņa bija vienīgā, kas bija pie telefona. Tādēļ žurnālistes rīcība ir pilnīgi nepieņemama, neizprotot savu ārkārtīgi lielo atbildību kā sabiedriskā medija darbiniecei, atrodoties tādā situācijā, kur zvana dažādi cilvēki."

"Esam redzējuši, ka dažādi cilvēki zvana arī uz "Krustpunktiem", bet žurnālisti ļoti labi prot tikt ar to galā," piebilda Dulevska.

Viņa norādīja, ka padome saņēmusi deputāta Edvīna Šnores (VL-TB/LNNK) iesniegumu par šo incidentu, un padome administratīvu lēmumu pieņems tuvāko nedēļu laikā.

"Iesniegums nonācis līdz padomei un padome pašlaik nav pieņēmusi administratīvo lēmumu. Galvenais ir tas, ka mēs uzskatām, ka tur ir saskatāmas naida kurināšanas pazīmes, kas ir pilnīgi nepieļaujamas sabiedriskajā medijā, un mēs uzskatām, ka tieši sabiedriskajam medijam ir ļoti nopietni jāizvērtē, kas ir šis notikums un tā sekas tālāk sabiedrībā," uzsvēra Dulevska.

Kā ziņots, Šnore vērsies pie ģenerālprokurora, lūdzot izvērtēt Latvijas Radio 4 izskanējušo aicinājumu "noslepkavot" tos 12 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri portālā "Manabalss.lv" parakstījuši iniciatīvu par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā.

Tā kā iniciatīvu parakstījušo personu vārdi un uzvārdi ir publiski pieejami internetā, šāds publiski pausts aicinājums uzskatāms par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt miesas bojājumus, uzskata Šnore.

Politiķis vērsies arī NEPLP ar lūgumu izvērtēt raidījuma vadītājas Jermakovas rīcību, ne tikai nenorobežojoties, bet pat paužot pozitīvu attieksmi pret ēterā izskanējušo viedokli par 12 000 cilvēku iznīcināšanu.

Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne sacīja, ka "Latvijas Radio šobrīd neinterpretē publiskajā telpā atspoguļoto informāciju". Viņa norādīja, ka Latvijas Radio kā sabiedriskais medijs rīkosies atbildīgi un atbilstoši iekšējām radio procedūrām, izvērtējot situāciju, sasaucot Ombuda sapulci un pēc vajadzības pieaicinot mediju profesionāļus.

Iepriekš ziņots, ka iniciatīvas autori cita starpā vēlas atjaunot Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu – Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts un neatkarīgās Latvijas laikā iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku. "Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," norāda priekšlikuma iniciatori.

Viņi aicina Saeimu veikt atbilstošas darbības Uzvaras laukuma patiesās būtības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanai, kā arī savākt sabiedrības ziedojumus vai saņemt valsts dotāciju, vai Krievijas kompensāciju "PSRS armijas memoriāla demontāžai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!