Foto: DELFI
Teju 20 stundu ilgā Saeimas ārkārtas sēde, kurā tika izskatīti 666 priekšlikumi un 57 pavadošie likumprojekti, noslēdzās ne tikai ar atbalstītu nākamā gada budžetu, bet arī virkni kuriozu atgadījumu.

Ārkārtas sēdes pirmā stunda enerģiska izvērtās aiz Saeimas durvīm. Tur bija pulcējušies piketētāji. Mārtiņš Bondars (LRA) rosināja noteikt 20 minūšu pārtraukumu, mudinot deputātus doties aprunāties ar sanākušajiem. Viņa iniciatīva atbalstu neguva, un deputāti turpināja darbu.

Ap pulksten 12, debatējot par "lojalitātes grozījumiem", deputāts Andrejs Elksniņš kolēģiem no tribīnes atskaņoja Latvijā veidotu Pink Floyd dziesmas "Another Brick In The Wall" kaverversiju, kuras piedziedājumā dzirdamas rindas "we don't need no education" (no angļu val. – mums nevajag nekādu izglītību). Lai gan pāris deputātu sāka ritmiski plaukšķināt līdzi melodijai, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) lūdza Elksniņu mitēties.

Pēc astoņu stundu debatēm deputāts Bondars aicināja finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) iestāties kādā augstskolā. Savukārt Ainars Latkovskis (V) Bondaru tviterī nodēvēja par Latvijas Donaldu Trampu.

Kārtējā pārtraukuma laikā kupls deputātu loks steidza pozēt kopbildei, tādējādi paužot atbalstu organizācijas "Asociācija Ģimene" Latvijā koordinētajai Eiropas pilsoņu iniciatīvai "Mamma, Tētis un Bērni", kas paredz Eiropas Savienībā (ES) pieņemt regulu ar ģimenes un laulības definīciju. Laimdota Straujuma (V), kura arī smaidīja kameras objektīvam, portālam "Delfi" pastāstīja, ka nav zinājusi par organizācijas mērķi. "Man teica, ka par bērniem. Es vienmēr esmu par bērniem," sacīja ekspremjere. Uzzinādama, kādi ir iniciatīvas mērķi, viņa norādīja, ka to neatbalsta.

Ap pulksten 18.30 deputāti sāka vētīt priekšlikumus budžeta projektam, kurus mēdz saukt par "deputātu kvotām". Juris Viļums (LRA) deputātiem pastāstīja, ka, iepazīstoties ar priekšlikumiem, sākotnēji viņam bijusi sajūta, ka lasa detektīvu, tad komēdiju, bet beigu beigās – priekšlikumi atstāja traģikomēdijas iespaidu. Viņš jau laikus solīja debatēt un prasīt balsojumu par katru no priekšlikumiem, kur jutīs "kvotu smaku".

Viļums savu solījumu pildīja godam, deputātu čalu un neapmierinātības pavadīts, atkal un atkal kāpjot tribīnē, citēdams pat Imantu Ziedoni. Savukārt Solvita Āboltiņa (V) no tribīnes Viļumu kaunināja par liekulību. Ap pulksten 2 naktī Viļums gan pagura, nepiesakoties kāpt tribīnē, lai debatētu par 595. priekšlikumu, kas paredz piešķirt no valsts budžeta septiņus tūkstošus eiro Salas novada domei informācijas stendu izveidošanai Biržos, Salā, Līkumos, Gravānos, Sēlijā un Sēlpilī.

Valdis Kalnozols (ZZS) deputātus no tribīnes uzrunāja kā savus "brāļus un māsas". Parlamentāriešus Kalnozola frāze neuzrunāja, un viņi turpināja čaloties. Pēc priekšsēdētājas Mūrnieces vairākkārtējiem atgādinājumiem pieturēties pie tēmas par izskatāmo likumprojektu, Kalnozolam tika izslēgts mikrofons. Tas gan netraucēja viņa iesākto runu par to, ka Latvijai vajadzīgi stingri un nenopērkami ļaudis.

Pārtraukumu pēc pulksten 21 daļa deputātu izmantoja lietderīgi, sekojot līdzi Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlei pret Slovēniju. Saeimas sēdi deputāti, žurnālisti un citi tvitera lietotāji regulāri salīdzināja ar "Spēlmaņu nakti", kas pēc pulksten 21 risinājās Dailes teātrī.

No debatēm paguruši ne vien deputāti, bet arī žurnālisti. Miks Koljērs sāk virzīt sazvērestības teorijas.

Pēc 15 stundu debatēm pienākusi pusnakts. "Es ceru, ka jums, Bondara kungs, neviena no zoodārza izbēgusi kaija uz pleca neuztaisīs," izskan ironiska frāze no Ingmāra Līdakas (ZZS), debatējot par 400 tūkstošu eiro piešķiršanu Rīgas domei, lai īstenotu kādu projektu Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Ap pulksten 3 priekšsēdētājai Mūrniecei vadīt sēdi palīgā steidza viņas vietnieks Gundars Daudze (ZZS). "Ja Rībenas kundze klusāk runātu, tad varbūt Gerharda kungs mazāk smaidītu, un finanšu ministre varētu turpināt runāt no tribīnes," sacīja Daudze.

Vēlajā naktī daļa deputātu padevās miega kārdinājumam. Žurnālists Arnis Krauze pieķēra iemigušu Andreju Klementjevu (S). Savukārt ZZS deputāts Kalnozols iesnaudies bija dažādās vietās un dažādās pozās.

Pulksten 3.34 deputāti sāka uzņemt tempu priekšlikumu izskatīšanā. Imanta Parādnieka (NA) vadībā piecu minūšu laikā tika izskatīti 75 priekšlikumi. Deputātam tviterī piedēvēts ātrlasīšanas čempiona tituls. Iespējams, bija piepildījusies Dzintara Rasnača (NA) prognoze par čika laika beigām.

Par pirmspēdējo priekšlikumu simboliski piesakās runāt premjers. Māris Kučinskis (ZZS) par pēdējo – 666. – priekšlikumu nav vēlējies izteikties māņticības pēc. Savā runā Kučinskis pateicās deputātiem par izturību un vienlaikus norāda, ka ir apbēdināts par garo sēdes otro daļu.

Pulksten 4.19 visi priekšlikumi ir izskatīti un budžets apstiprināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!