Foto: LETA

Rīgas mēra Nila Ušakova ( S) padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Dzanuškāns nolēmis atmaksāt 35 000 eiro, kas saņemti par pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, liecina Ušakova ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Ušakovs norāda, ka Dzanuškāns šādu lēmumu pieņēmis, "lai novērstu jebkādas spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem". Mērs arī atzīmē, ka, Dzanuškāns ir pieņēmis lēmumu atmaksāt par pētījumu saņemtos 35 000 eiro.

Turklāt dome arī turpmāk varēšot izmantot minēto pētījumu "darba vajadzībām, kam tas ticis pasūtīts".

Ušakovs uzsver, ka nav pamata runāt par pārkāpumiem, kurus būtu pieļāvis Pilsētas attīstības departaments, pasūtot un pieņemot šo pētījumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī visiem, kuriem būs jautājumi vai vēlme to pārbaudīt, departaments sniegs visu nepieciešamu informāciju un atbalstu, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā.

"Par pētījumu varētu būt tikai ētiska rakstura jautājums. Šodienas Dzanuškāna lēmums šo jautājumu ir noņēmis no darba kārtības," norāda Ušakovs.

"Iedziļinoties Latvijas politiskās vides pēdējo nedēļu norisēs, ar nožēlu nākas secināt, ka politiskais pasūtījums un politisko spēku savstarpēja izrēķināšanās guvusi virsroku pār profesionālo pieredzi, nespējot identificēt likumīgi veiktas procedūras un adekvātu ekspertu darba izvērtējumu," paziņojumā medijiem uzsver Dzanuškāns.

Līdz ar to advokātu birojs "Dzanuškāns un Partneri" Rīgas domes pasūtīto juridisko pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde – īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi" dāvinās Rīgas domei bez atlīdzības, lai speciālisti arī turpmāk varētu lietot izstrādāto rokasgrāmatu, kas balstīta uz normatīvo aktu regulējuma apkopojumu un līdzšinējo tiesu praksi, kā arī starptautisko pieredzi, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu Rīgas domes darbu pie 11 tematisko plānojumu izstrādes, kas veidos jaunā Rīgas teritorijas plānojuma konceptuālo daļu un būs pamats turpmākā Rīgas teritorijas plānojuma izstrādei un sekmīgai ieviešanai.

Tiek uzsvērta, ka advokātu birojs "Dzanuškāns un Partneri" apvieno jomas profesionāļus – advokātus un juristus ar plašu pieredzi, augstu profesionālo kvalifikāciju un specializāciju konkrētās jomās, vienlaikus biroja profesionālā darbība visos aspektos ir likumīga un atbilst Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajam regulējumam.

"Līdz ar to nav izprotams ekspertu, jo īpaši sabiedrības par atklātību "Delna", paustais viedoklis par pētījumu, tā kvalitāti un apjomu, pirms daļa no tā vispār tika publiskota, tāpēc advokātu birojs "Dzanuškāns un Partneri" atsauksies sabiedrības par atklātību "Delna" mājaslapā publicētajam aicinājumam ziedot organizācijai, stiprinot tās kapacitāti. Ziedojuma summa 1000 euro tuvākajā laikā tiks pārskaitīta sabiedrībai par atklātību "Delna"," norādīts Dzanuškāna paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome (RD) pagājušonedēļ publicējusi teritorijas plānojuma pārvaldības pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi", kuru izstrādājis Dzanuškāna advokātu birojs. Pētījums publicēts pašvaldības Stratēģijas uzraudzības sistēmas interneta vietnē "sus.lv".

Par divu mēnešu darbu dome Dzanuškānam samaksājusi vairāk nekā 35 000 eiro, taču, kad pētījums tika publiskots, atklājies, ka lielu daļu no tā aizņem tiesu materiālu izraksti un citāti no internetā pieejamiem dažādu organizāciju pētījumiem, iepriekš vēstīja TV3.

TV3, atsaucoties uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda teikto, pirmdien ziņoja, ka Dzanuškāna advokātu biroja pētījuma dēļ iespējama pat pašvaldības vadības atstādināšana.

Otrdien par pētījumu paredzējusi spriest Rīgas domes opozīcija.

Dzanuškāns ir Ušakova padomnieks juridiskajos jautājumos. 



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!