Kaut kas XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoriskajā pusē bija stipri pārspīlēts, un rezultātā bērni veica tādu kā vergu darbu, piektdien laikrakstā "Diena" publicētā intervijā norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš piekrīt nostājai, ka dziesmu un deju svētku organizatoriskā puse nebija demokrātiska un atgādina, ka arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa norādījusi, ka atsevišķos gadījumos kolektīvu vadītāju attieksme pret bērniem ir vardarbīga - vai nu uz robežas, vai pārsniedzot likumā pieļaujamo.

"Kaut kas tajā organizatoriskajā pusē bija stipri pārspīlēts, rezultātā bērni veica tādu kā vergu darbu," uzsver Jansons.

Komentējot svētku izpilddirektores Agras Bērziņas izteikumus, ka paši bērni ir atbildīgi par laicīgu gulētiešanu, tiesībsargs uzsver, ka tā ir pasākuma organizatoru atbildība.

"Arī loģistikai jābūt jēdzīgai - nedrīkst būt tā, ka bērniem jāpulcējas pulksten 7: 30, lai gan pats pasākums sākas tikai 10. Dzirdēts par vairākiem šādiem gadījumiem, un tas nozīmē vienīgi to, ka organizatori loģistiku veidojuši tā, kā ērtāk pašiem," viņš min.

Jansons uzsver - svētku organizatori, diriģenti, ierēdņi par savu darbu saņem atalgojumu, un viņiem nodrošināts viss nepieciešamais. "Pieļauju, ka viņi saņemtu arī prēmijas, kāds varbūt pat ordeni, ja vien masu medijos neparādītos dažāda veida informācija," viņš min.

Jansona ieskatā, rīkojot svētkus, jāņem vērā visi apstākļi un nedrīkst domāt tikai par baudas gūšanu mākslinieciskajai virsvadībai un sabiedrībai - jādomā arī par bērniem.

"Jo viņi nav vergi. Viņi ir tie, kuri nodrošina šos svētkus," viņš saka.

Jau vēstīts, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bijis izdarīts viss, lai svētki būtu droši.

Seile pēc notikušā apsvēra iespēju demisionēt, taču pēc tikšanās ar premjeri nolēma amatu saglabāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!