Foto: PantherMedia/Scanpix

Par dzimumšūnu donorēm varēs būt tikai dzemdējušas sievietes vecumā no 18 līdz 35 gadiem - šādu veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) priekšlikumu ceturtdien atbalstīja Saeima.

Parlaments ceturtdien otrajā lasījumā skatīja grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, atbalstot Belēviča rosinājumu, ka par dzimumšūnu donorēm turpmāk varēs būt tikai dzemdējušas sievietes. Līdz šim par dzimumšūnu donorēm varēja kļūt arī nedzemdējušas sievietes.

Saeimas atbalstu guva arī deputātu Ingas Bites (LRA) un Imanta Parādnieka (LRA) sagatavotais priekšlikums, kas nosaka - ja grūtniecība pārtraukusies dabiskā ceļā, ārstniecības iestādei būs jāizsniedz pacientei izziņa. Savukārt, ja grūtniecības pārtraukšanās rezultātā nedzimušā bērna evakuācija notiek ārstniecības iestādē, tai rakstveidā būs jāinformē vecāki par iespēju saņemt bērna mirstīgās atliekas, ja tas fiziski iespējams, apglabāšanai.

Gadījumā, ja vecāki izvēlējušies atteikties no bērna mirstīgo atlieku apglabāšanas, ārstniecības iestādei būs jānodrošina cilvēka cieņai atbilstošu attieksmi pret bērna mirstīgajām atliekām. Ārstniecības iestādes rīcību ar pirmsperinatālajā periodā nedzīvi dzimuša bērna mirstīgajām atliekām noteiks Ministru kabinets

Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā tapuši, jo starp Latvijas iedzīvotājiem nav pietiekami daudz brīvprātīgu dzimumšūnu donoru, kuri atbilstu izvirzītajiem kritērijiem. Turklāt no viena donora dzimumšūnām valstī var būt ne vairāk par trim dzimušiem bērniem, lai pēc iespējas mazinātu neapzināta incesta risku.

Ar likuma grozījumiem tiks atcelts ierobežojums importēt un eksportēt donora dzimumšūnas medicīniskās apaugļošanas mērķim. Līdztekus likums paredzēs deleģējumu valdībai izstrādāt drošības prasības.

Latvijā vidēji gadā tiek veiktas 1100 ārpusķermeņa apaugļošanas procedūru un pēc mākslīgās apaugļošanas katru gadu dzimst apmēram 200–300 bērnu. Informācija no ārstniecības iestādēm liecina, ka 2012. gadā 143 pāri izvēlējušies par dzimumšūnu donoru trešo personu.

Par grozījumiem Saeimai vēl būs jālemj trešajā galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!