Foto: LETA

Leģionāru piemiņas diena 16.marts ir nacionālās pretestības un vienotības diena, kad ik gadu Latvijas pilsoņiem jāparāda spēja saglabāt uzticību savu brīvības cīnītāju piemiņai, neskatoties uz ārvalstu nesapratni un pašu valsts amatpersonu spiedienu, uzskata nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš uzskata, ka 16. martā iespējami vairāk Latvijas pilsoņiem jāpiedalās karavīru godināšanas pasākumos, "neatkarīgi, vai mūs grezno politiķu, studentu vai leģionāru laikabiedru tituli".

"16. marts ir ne tikai latviešu karavīru atceres diena, bet arī nacionālās pretestības simbols. Tā ir diena, kad ik gadu Latvijas pilsoņiem jāparāda spēja saglabāt uzticību savu brīvības cīnītāju piemiņai, neskatoties uz ārvalstu nesapratni un pašu valsts amatpersonu spiedienu," norāda politiķis.

Dzintars paziņojumā medijiem trešdien atkārtoti uzsver, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējusi maldinoša informācija par to, ka Nacionālā apvienība atbalstot 16. marta pasākumu pārcelšanu uz 17. martu. "Šī informācija neatbilst patiesībai un visticamāk ir apzināti izplatīta, lai kaitētu Nacionālās apvienības tēlam," norāda Dzintars. Viņaprāt, datuma maiņa būtu "mākslīgs pasākums, kas sasniegtu negatīvu rezultātu." "16. marta tradīciju iedibinājuši kareivji, kuru vairs nav mūsu vidū, un nevienam no mums nav morālu tiesību šīs tradīcijas mainīt," uzskata Dzintars.

Vienlaikus viņš atzīst, ka Nacionālā apvienība ir diskutējusi par iespējām atcerēties arī 17. marta vēsturiskos notikumus, lai paspilgtinātu 16. marta kā brīvības cīnītāju piemiņas dienas nozīmi. "Runa ir par iespējamu jaunu tradīciju rašanos, nevis 16. marta aizstāšanu," norāda politiķis.

Kā ziņots, laikraksts "Diena" otrdien vēstīja - VL-TB/LNNK brīvības cīnītāju godināšanu rosinās pārcelt no 16. uz 17.martu. VL-TB/LNNK drīzumā uz šādu diskusiju aicināšot koalīcijas partnerus, bet šogad vēl pieminēs leģionāru piemiņu tāpat kā līdz šim, 16.martā noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa un dodoties uz Lestenes Brāļu kapiem.

Ar šo iniciatīvu VL-TB/LNNK valdē nākuši klajā deputāti Einars Cilinskis un Imants Parādnieks, to atbalsta arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un vēl vairāki kolēģi. Taču valde atzinusi, ka šogad šo ideju nav iespējams īstenot un par to jāatsāk diskusijas pēc 16.marta. Klātesošo vidū ir bijuši partijas biedri, kas 16.marta aizstāšanu ar 17.martu neatbalsta.

Vēlāk Dzintars šādu iniciatīvu noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!