Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars apvienības pozīcijas valdībā uzskata par neproporcionālām, jo tai ir uz pusi mazāk ministru portfeļu nekā Zatlera Reformu partijai (ZRP).

NA Saeimā ir 14 mandātu, bet ZRP pēc sešu deputātu atšķelšanās - 16 mandāti. NA ir divi ministri, bet ZRP - pieci NA pēc pēdējām vēlēšanām ir palielinājusi pārstāvniecību parlamentā, bet "politikā reti ir tīrs - melns vai balsts - stāvoklis".

"Diemžēl esošajam stāvoklim ir arī mīnuss zīme. Neproporcionālā pārstāvniecība Ministru kabinetā, sašķeltajai ZRP ministru skaita pārsvars ir ievērojams, bet atbildība par nepopulāriem lēmumiem ir vienlīdzīga," norādīja Dzintars, norādot uz "bēdīgi slavenajiem" konsolidācijas pasākumi un pensionēšanas vecuma paaugstināšanu.

Viņš arī atzina, ka koalīcijas partneru vidū pastāv mērķu atšķirības. "Mēs tiešām atšķiramies un tie, kas piedalās koalīcijas sēdēs, to jūt. Ja koalīcija izmanto nacionālo retoriku, viņi nedeg par to ideju par kuru degam mēs," sacīja Dzintars.

Pēc pusgada darbības valdībā sestdien konferencē NA izvērtēja paveikto. Tajā piedalās apvienībā ietilpstošā "Visu Latvijai!" un "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Abi politiskie spēki ir lēmuši apvienoties vienā partijā.

Dzintars vērtē, ka NA pēc pusgada valdībā ir bijusi ļoti aktīva priekšlikumu iesniegšanā un "vairāki koalīcijas pārstāvji presei pasūdzējušies, ka NA priekšlikumu gūzma sāk nogurdināt".

Par būtisku mīnusu viņš atzina, ka NA iniciatīvas nepietiekamā atbalsta dēļ tiek nodotas darba grupās uz "nenosakāmu laiku".

Starp koalīcijas partneru neatbalstītiem priekšlikumiem ir bērnudārzos apmācība tikai latviešu valodā, grozījumi Imigrācijas likumā, grozījumi Satversmē, lai nepieļautu iespējamo nākamo referendumu par pilsonības nulles variantu un vēl citi.

Dalībnieku aplausus izraisīja abu NA līdzpriekšsēdētāja - Dzintara un Gaida Bērziņa - novēlētais saglabāt savu identitāti - līdzšinējos partiju principus un pamatus. Taču Dzintars uzsvēra, ka vienlaicīgi ar to ir jāuzrunā jaunu auditorija, lai paplašinātu atbalstītāju skaitu.

"Koncentrēties uz tikai vienu no ceļiem nozīmē lielu kļūdu. Ir jāspēj abus virzienus līdzsvarot, bet tas ir zelta ceļš un NA lielākais uzdevums," uzskata Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!