Foto: LETA

Valstiskās audzināšanas programmā (VAP) iecerēts iekļaut arī skološanu par valsts simbolu lietojuma kārtību, kā arī paredzēt audzināšanas stundu satura saistīšanu ar valstiskās audzināšanas tēmām, liecina otrdien Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijā prezentētais VAP projekts.

Apakškomisijas priekšsēdētāja Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) prezentētais projekts, no kura paredzēts izveidot Ministru kabineta (MK) noteikumus, paredz noteikt, kādas vērtības skolās notiekošajās audzināšanas stundās jāapspriež.

VAP mērķis būšot sekmēt izglītojamā piederības sajūtu Latvijas valstij, tautai un tās pamatvērtībām, veicināt pilsonisko līdzdalību, izpratni par demokrātiju un Satversmi, attīstīt atbildības sajūtu pret sevi, sabiedrību un apkārtējo vidi un stiprināt izglītojamā nacionālo pašapziņu un patriotismu.

VAP projekts paredz skolot par valsts simbolu - himnas, karoga un ģerboņa - lietojuma un svētku pasākumu norises kārtību. Tāpat iecerēts noteikt pedagogu uzvedības standartus, tajā skaitā atrunāt, kādus vēstījumus skolotājs nedrīkst paust, piemēram, apšaubīt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu vai mudināt izvēlēties citu dzīvesvietu ārpus Latvijas.

Iecerēts arī veidot dzimtas, novada un valsts patriotisma projektus, reglamentēt skolas ārējo sadarbību, tajā skaitā ar valstiski atbalstītām organizācijām.

Darba grupa, kas strādā pie VAP projekta, nav nospraudusi termiņu, kad būtu jāpieņem MK noteikumi, taču plānots, ka valstiskās audzināšanas programmai būtu jāsāk darboties no 2014.gada 1.septembra, skaidroja Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!