Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars vēlējies, lai jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis valsti vada tandēmā ar NA izvirzīto prezidenta amata kandidāts Egilu Levitu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atgādina, ka vēl pāris stundas pirms pēdējā balsojuma par prezidentu NA bija gatava atbalstīt Vējoni, tomēr frakcijas sēdē pēkšņi izšķīrās to nedarīt. Savas domas pēdējā brīdī mainīja arī pats kandidāts Levits. ZZS frakcijas deputātiem viņš solīja noņemt savu kandidatūru, ja būs pēdējā balsojumā izbalsots, tomēr tas nenotika.

NA arī paziņojumā mikroblogošanas vietnes "Twitter" kontā publiskoja paziņojumu, no kura izrietēja, ka balsos par Vējoni, ja viņš būs palicis pēdējais kandidāts.

"Es šādu paziņojumu neesmu izplatījis un atzīšos, ka man tas ir arī tas bija nepatīkams pārsteigums, ka kāds, kurš pārvalda šo kontu, ir šādu paziņojumu ielicis," norādīja Dzintars.

Frakcijas deputāti bija noskaņojušies atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības un partijas "Vienotības" kandidātu, saprotot, ka Levitu neievēlēs. Tomēr vēlāk NA sanāca uz apspriedi un no tvitera pazuda ieraksts, ka partija pēdējā balsojumā atbalstīs vēlēšanu uzvarētāju, skaidro raidījums.

"Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka daži partijas spices cilvēki centušies pierunāt  Levitu atteikties no tālākas kandidēšanas, lai partija varētu ar godu iziet no situācijas un balsot par Vējoni. Tomēr Levits saglabājis kandidatūru. Partija to arī uzrādīja kā iemeslu lēmumam balsot pret Vējoni.

Nākamajā dienā noskaidrojies -  kad bija nojauta, ka par prezidentu kļūs Vējonis, nevis Levits, Dzintars vēlējies ar Vējoni sarunāt tā, ka valstī valda gan Vējonis, gan Levits. Vējonis atbildētu par valsti kopumā, bet Levits -  par stratēģiskās attīstības jautājumiem kā prezidenta Stratēģisko jautājumu attīstības komisijas vadītājs.

Dzintars nenoliedza, ka ir runājis par šādu iespēju. "Es neliegšos, ka arī man ir bijušas sarunas ar Vējoni un mēs esam vērtējuši iespēju viņu atbalstīt. Uu tie jautājumi, kas interesējuši NA, ir nacionāli konservatīvi ideoloģiska rakstura jautājumi," klāstīja Dzintars, uzsverot, ka Levitam ir liels atbalsts sabiedrībā, tāpēc būtu optimāli, ka Vējonis un Levits strādātu tandēmā.

Taču Vējoņa redzējums par sadarbību ar Levitu bijis atšķirīgs - viņš varētu vadīt Konstitucionālo tiesību komisiju, kas NA ieskatā nav samērīgi ar tām iespējām, ko Levits varētu sniegt.

"Konstitucionālo tiesību komisija ir labs formāts, kas var sagatavot kvalitatīvus priekšlikumus, grozījumus Satversmē un attiecīgi prezidents tos var iesniegt Saeimā. Ja Levits būs gatavs vadīt šo komisiju, es viņu labprāt redzētu kā šīs komisijas vadītāju," teica Vējonis.

Levits gan vēl neesot izlēmis, vai piekrist Vējoņa iecerei.

Jau vēstīts, ka 3.jūnijā Vējonis Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts ar 55 balsīm, lai arī oficiāli tika solīts tikai 42 deputātu atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!