Foto: LETA
Lai gan nelaime var skart ikvienu, dažas profesijas ir bīstamākas par citām, piemēram, būvniecībā nodarbinātie gūst ievērojami vairāk traumu nekā programmētāji. Portāls "Delfi" iepazīstina ar traumatiskākajām nozarēm Latvijā, ko apliecina Valsts darba inspekcijas (VDI) dati.

Apstrādes rūpniecība 2015. gadā bija traumatiskākā nozare Latvijā, liecina VDI pārskats. 514 nozarē notikušie nelaimes gadījumi veidoja trešdaļu no visām nelaimēm darbavietās. Traumatiskākās apakšnozares ir kokapstrāde, pārtikas produktu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana.

Otrajā vietā esošajā tirdzniecības nozarē strādājošie traumas visbiežāk guva sagriežoties ar nazi, stikla lauskām vai griežot produktus. Tāpat nodarbinātie nereti krituši un traumējušies, ejot pa mitru un slidenu grīdu, kā arī aizķeroties aiz dažādiem šķēršļiem. Nodarbinātie savainojušies arī krītot no paaugstinājumiem, kur viņi uzkāpuši, lai aizsniegtu preces augstajos plauktos.

Trešā traumatiskākā ir transporta un uzglabāšanas nozare, taču spēju lēcienu, salīdzinot ar 2014. gadu (21% pieaugums), negatīvajā topā piedzīvojusi veselības un sociālās aprūpes nozare. Lai gan teju puse no gūtajām traumām radusies nodarbinātajiem krītot, dodoties pie pacienta, nav iztikts bez traumām, kas gūtas, piemēram, ceļot nestuves ar pacientu. Tāpat 13 reizes nozares darbinieki cieta no pacientu un klientu vardarbības – grūstīšanas, žņaugšanas, speršanas un sitieniem.

Visvairāk letālie nelaimes gadījumi 2015. gadā notikuši transporta un uzglabāšanas nozarē (31%), lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā (23%) un apstrādes rūpniecībā (23%). Būvniecībā bojā gājušo strādnieku skaits 2015. gadā sasniedza zemāko rādītāju kopš 2006. gada. Savukārt pēdējo trīs gadu laikā strauji kāpis letālo nelaimes gadījumu skaits mežizstrādē, brīdina VDI.

Tāpat VDI apkopojis tipiskā nelaimes gadījuma darbavietā portretu. Izrādās, ka salīdzinoši lielākas izredzes sevi pasargāt no nelaimes gadījumiem darbā ir tad, ja septembra trešdienās strādāt nedosies.

Valsts darba inspekcija ir 1992. gadā izveidota Labklājības ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras galvenā funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Šogad iestādes budžets ir 2,84 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!