Foto: LETA
Biedrības "Dzīvnieku brīvība" aktīvisti turpinās piketu sēriju pret dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs, kura sākās Rīgas cirka vasaras programmas "Vasaras rēvija" atklāšanas dienā 3.jūlijā.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes loceklis Aivars Andersons pastāstīja, ka biedrības aktīvisti ir apmierināti ar ceturtdien notikušo piketu un piketi pie Rīgas cirka turpināsies. Paredzēts, ka arī šodien pirms izrādes no plkst.12 līdz plkst.16 dzīvnieku tiesību aizstāvji piketēs pie Rīgas cirka ēkas.

Andersons atzina, ka protests ceturtdien diez vai būs ietekmējis Rīgas cirka viedokli, bet tas pievērsis daudzu garāmgājēju uzmanību.

"Mēs nevēlamies kaitēt cirkam. Mums svarīgi, lai jautājums par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un to izmantošanu izrādēs parādītos publiskajā vidē," norādīja Andersons. Pēc viņa un citu piketa dalībnieku domām, ceturtdienas protesta akcijā to izdevies īstenot.

Piketā esot savākti vairāk nekā 100 parakstu petīcijai "Par cirku bez dzīvniekiem". Parakstus turpinās vākt arī turpmākajos piketos pie Rīgas cirka, kā arī biedrības mājaslapā "www.dzivniekubriviba.lv". Pēc tam biedrība plāno savāktos parakstus iesniegt par kultūras politiku atbildīgajās valsts iestādēs - Kultūras ministrijā un Rīgas cirkā.

Jau ziņots, ka 3.jūlijā pirms cirka vasaras programmas atklāšanas vairāki desmiti cilvēku pie Rīgas cirka ēkas protestēja pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs. "Dzīvnieku brīvība" paziņojusi, ka akcija bijusi sākums veselai protestu sērijai pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs. Jūlijā un augustā piketi pie Rīgas cirka plānoti pirms visām cirka izrādēm, kurās tiks izmantoti dzīvnieki.

Andersons tieši pēc protesta ceturtdien pastāstīja, ka Rīgas cirks savā pašreizējā veidolā ne tikai nekalpo, bet pat kaitē sabiedrības interesēm. Viņš uzsvēra, ka, pasniedzot dzīvnieku nedabisku uzvedību kā dabisku un pārvēršot tos par izklaides objektiem, skatītājos, jo sevišķi bērnos, tiek radīts aplams priekšstats par dzīvniekiem. "Līdz šim cirka vadība ir atļāvusies ciniski noniecināt dzīvnieku aizsardzības jautājumus, kas nozīmīgi lielai sabiedrības daļai," pauda Andersons.

Rīgas cirka valdes locekle Lolita Lipinska preses konference pirms vasaras programmas atklāšanas žurnālistiem pastāstīja, ka dzīvnieki, kas uzstājas cirka izrādēs, ir pieradināti, tie jau piedzimuši nebrīvē. "Tie ir dzīvnieki, kas pēc savas būtības ir mājdzīvnieki," norādīja Lipinska. Viņa atzīmēja, ka cilvēki par šiem dzīvniekiem ir rūpējušies kopš to dzimšanas. Nebrīvē dzimušie dzīvnieki, pēc Lipinskas teiktā, dzīvo pat labāk nekā savvaļā dzimušie.

Protesti pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā aizsākās šī gada aprīlī - organizācija "Dzīvnieku brīvība" aicināja Rīgas cirku pārtraukt sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto ziloņu dresētāju Larsu Holšeru.

Jūnijā biedrība "Dzīvnieku brīvība" ar atklātu vēstuli vērsās pie Kultūras ministrijas, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lūdzot atbildīgās iestādes aicināt VSIA "Rīgas cirks" vadību atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirka izrādēs.

Organizācijas pārstāvji norādījuši uz nepieciešamību kritiski izvērtēt tradīcijas un atteikties no dzīvnieku cirka. Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā esot aizliegta Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Izraēlā, Grieķijā, Slovēnijā, Bosnijā un Hercegovinā, Horvātijā, Kiprā, Bolīvijā, Panamā, Kolumbijā, Kostarikā un citur.

Tikmēr Rīgas cirks noraidījis pārmetumus par nežēlīgu izturēšanos pret izrādēs izmantotajiem dzīvniekiem. Lipinska iepriekš uzsvēra, ka dzīvnieku dresētāju darbības ir pakļautas stingrai kontrolei, kā arī cirkā tiek ievērotas visas konvencijas, kas paredz dzīvnieku aizsardzību. "Dzīvnieku labturība tiek nodrošināta, un cirks ievēro visas konvencijas, kas aizsargā šos dārgos dzīvniekus," pauda Lipinska.

Komentējot organizācijas paustās bažas, cirka valdes locekle norādīja, ka šīs organizācijas pēc būtības ir tikai reklāmas organizācijas.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!