Foto: DELFI
Dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku draugs" direktore Solvita Vība patversmes atbalstītāju Kristīni Čilveri raksturo kā ļoti inteliģentu personību ar spēcīgu gribasspēku.

Vība atklāja, ka ir pārsteigta par atklājumu, ka dzīvnieku aizstāve un patversmes mecenāte Marija Kristīne Čilvere ir bijusi leģendām apvītā Otrā pasaules kara laika slepenā aģente Fifi, kura kārdinot izvilināja noslēpumus no spiegiem.

Interesanti šķitis, ka viņai nekad nav izdevies no Čilveres izvilināt kaut vienu fotogrāfiju. Bijušajai spiedzei mājās nav bijis nevienas viņas fotogrāfijas. Tomēr ir bijuši daudzi fotoalbumi, kuros ievietotas fotogrāfijas ar ziediem no viņas piemājas dārza un dzīvniekiem.

Tāpat viņa nekad nav stāstījusi par laika posmu, kad darbojusies kā spiedze. Viņas draugiem no patversmes ir bijuši zināmi fakti par izcelsmi, par studiju gaitām, dzīvi Francijā, tomēr par kara laika posmu nekas nav zināms. Vienlaikus gan dzīvnieku aizstāve varējusi stundām ilgi stāstīt par Otrā pasaules kara notikumiem, tomēr nepieminot savu nodarbošanos.

Vība Čilveri raksturo kā vienkāršu, bet ļoti inteliģentu cilvēku, kas neuzsvēra savas dzīves prioritātes. "Viņa nenāca runāt par savām privātās dzīves problēmām, par savām vajadzībām. Bija pārsteidzoši, cik askētiski ir iekārtota viņas mājvieta," stāstīja Vība.

Parasti dzīvnieku aizsardzībā darbojas cilvēki, kuriem ir "mīkstas sirdis", taču Čilvere bijusi citāda - viņai bijis pārsteidzoši spēcīgs gribasspēks, viņa bijusi cīnītāja. Bijis arī pārsteidzoši, cik skaidra loģika Čilverei bijusi - par spīti viņas lielajam vecumam. "Mēs esam lepni, ka mūsu rindās bija tāds kareivis," piebilda patversmes direktore.

Jau ziņots, ka atklātībā nodoti Lielbritānijas Nacionālā arhīva dokumenti atklājuši, ka leģendām apvītā Otrā pasaules kara laika slepenā aģente Fifi, kura kārdinot izvilināja noslēpumus no spiegiem, bijusi angļa un latvietes ģimenē dzimusī Marija Kristīne Čilvere, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Latvijā Čilvere pazīstama ar ilggadējiem labdarības centieniem, palīdzot Rīgā izveidot dzīvnieku patversmi "Dzīvnieku draugs".

Lielbritānijā gadiem tika runāts par gaišmataino skaistuli, kas kara laikā darbojās kā britu slepenā aģente ar segvārdu Fifi, kuras darbs bija savaldzinot izvilināt noslēpumus no Lielbritānijas apmācītajiem spiegiem.

Britu slepenie dienesti vienmēr noraidījuši šos stāstus kā mīklainus izdomājumus, taču nesen publiskotie Lielbritānijas Nacionālā arhīva dokumenti apstiprinājuši mīklainās "aģentes provokatores" esamību un viņas identitāti.

Pēc pensionēšanās no dienesta Čilvere dzīvoja noslēgtu dzīvi Anglijas laukos, veltot sevi dzīvnieku labturībai un savam dārzam. Ar Čilveres atbalstu 2001.gadā Rīgā tika atklāta dzīvnieku patversme "Dzīvnieku draugs". Šim mērķim viņa atvēlēja savu zemi Pārdaugavā, F.Candera ielā, kā arī novēlēja daļu sava īpašuma. Čilvere mūžībā aizgāja 2007.gadā.

Arhīva dokumenti Čilveri raksturo kā ārkārtīgi skaistu, kā arī ļoti inteliģentu un drosmīgu jaunu sievieti, kas devusi nenovērtējamu ieguldījumu Lielbritānijas drošībai kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!