Foto: LETA

"Tūlīt saņemsim galīgajā versijā Valsts kontroles atzinumu par e-veselības projektiem, un es baidos, ka situācija būs tāda pati kā ar "skolas.lv" - 10 miljoni izkūpējuši gaisā bez rezultāta, pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" atzīst veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

"Nedrīkstu vēl atklāt Valsts kontroles ziņojuma par e-veselības projektiem saturu, bet, līdzko tas būs oficiāli saņemts, no sabiedrības neslēpšu. Varu vien teikt, ka ir vēl sliktāk, nekā biju iedomājies," atzīmē ministrs.

Pēc viņa teiktā, sistēma konstruēta, neparedzot pacienta identifikāciju. Skaidrs, ka tas nepasargā no pakalpojumu pierakstījumiem.

"Kā var runāt par finansēšanas sistēmu, ja nav iespējams precīzi noteikt valstī sniegto veselības pakalpojumu apjomu katram pacientam?! Šobrīd ir tā: ja ģimenes ārsts nosūta uz slimnīcu Bauskā, tur netiek galā un pārved uz reģionālo slimnīcu Jelgavā, no tās uz Rīgu, sistēma to uztver kā četrus dažādus gadījumus. Bet tas taču ir viens cilvēks! Ja nav identifikācijas, katrā vietā taisa vienus un tos pašus izmeklējumus. Nekad un nekādas naudas nepietiks, lai varētu to apmaksāt," norāda politiķis.

Vaicāts, vai tad viss jāveido no jauna, ministrs atbild apstiprinoši, sakot, ka sistēma jāveido "pilnīgi no jauna. Konkrēti definējot, kādam jābūt rezultātam. Galvenā problēma ir tā, ka līdz šim ministrijā nav bijis neviena, kurš kā pasūtītājs mācētu pateikt, kas jātaisa. Bija nauda, to apguva, bet rezultāta nav. Nesaprotu, kā tā var," rezumē veselības ministrs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!