Foto: F64

Patlaban e-veselības sistēmai nav pieslēgtas astoņas ģimenes ārstu prakses, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Dienestā skaidroja, ka ar katru no šīm praksēm NVD teritoriālo nodaļu speciālisti strādā individuāli, pārrunājot šo situāciju.

"Ir svarīgi, lai visiem ģimenes ārstiem būtu pieeja e-veselības sistēmai, lai šo ārstu pacienti varētu turpināt saņemt darbnespējas lapas un receptes kompensējamajiem medikamentiem," uzsvēra NVD.

Savukārt aptieku lokā līgumu par e-veselības izmantošanu nav noslēdzis tikai viens aptiekas juridiskais īpašnieks. NVD skaidroja, ka tas ir saistīts ar iespējamo aptiekas pievienošanos citam aptieku tīklam.

Kā ziņots, no 2018. gada 1. janvāra sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska.

E-veselības sistēmas traucējumu dēļ otrdien ģimenes ārstiem bija traucēta un apgrūtināta pacientu pieņemšana, pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa uzsvēra, ka visu dienu sistēma strādājusi lēni, kā arī ar kļūdām. "Lai uzrakstītu darba nespējas lapu, nepieciešams uzspiest trīs taustiņus, bet arī tas sistēmā patērē 10 minūtes un noslēdzas ar to, ka sistēma dokumentu neakceptē," pastāstīja ģimenes ārste, uzsverot, ka šādā situācijā ārstu darbs ir apgrūtināts un neērtības izjūt arī pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!