Foto: F64

E-veselības sistēmas uzturēšanai pēc tās ieviešanas būtu nepieciešami aptuveni 500 tūkstoši latu gadā, otrdien Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē teica Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece stratēģiskās plānošanas un finanšu jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško.

Tam gan īsti nepiekrita Saeimas deputāts Arvils Ašeradens ("Vienotība"), kurš komisijas sēdē norādīja, ka šādas apjomīgas sistēmas uzturēšana varētu izmaksāt vairāk. "Tie cipari [500 tūkstoši latu] varētu būt attiecināmi uz vienu mēnesi," prognozēja Ašeradens.

Mūrmane-Umbraško savukārt norādīja, ka pusmiljons latu gadā sistēmas uzturēšanai būtu nepieciešams pašreizējos apstākļos un, tuvojoties laikam, kad sistēma tiks ieviesta pilnībā, uzturēšanas izmaksas varētu pieaugt.

E-veselības sistēmu paredzēts uzturēt par valsts līdzekļiem.

Saeimas deputāti komisijas sēdē interesējās, kad pirmie veselības aprūpes pakalpojumi varētu būt pieejami iedzīvotājiem. Pēc Nacionālā veselības dienesta vadītāja Māra Taubes teiktā, iecerēts, ka lielākā daļa plānoto pakalpojumu iedzīvotājiem un ārstiem būs pieejami piecu gadu laikā, taču sistēmas pilnīga ieviešana atkarīga no tā, cik naski tos velēsies izmantot ģimenes ārsti un sabiedrība kopumā.

Mūrmane-Umbraško arī pieļāva, ka ārstiem, kuriem nebūs pietiekamu zināšanu jaunās e-veselības sistēmas izmantošanai, varētu būt jānodrošina apmācības darbam ar sistēmu.

Runājot par elektronisko recepšu ieviešanas gaitu, Mūrmane-Umbraško uzsvēra, ka no tā, cik sekmīgi noritēs pilotprojekts, būs atkarīgs, cik ātri tās varēs lietot plašāka sabiedrība un ārsti.

Sākotnēji iecerēts, ka paralēli elektroniskajai receptei iedzīvotājiem būs pieejama arī parastā recepte, taču laika gaitā no tām paredzēts atteikties pilnībā.

E-veselības sistēma nodrošinās centralizētu pacientu veselības informācijas uzglabāšanu. Informācija būs pieejama autorizētajām ārstniecības personām, kuras piedalīsies pacienta ārstēšanā, savukārt pacienti varēs piekļūt informācijai par sevi un saviem nepilngadīgajiem bērniem.

E-vidē pacientiem būs iespēja saņemt elektroniskas konsultācijas no sava ģimenes ārsta, elektroniski saņemt nosūtījumus uz veselības aprūpes pakalpojumiem, darba nespējas lapas, pierakstīties pie ģimenes ārsta un citiem speciālistiem, kā arī aplūkot ārstniecības personu un ārstniecības iestāžu katalogu un saņemt vēl citus pakalpojumus.

Sistēmas pārzinis būs Nacionālais veselības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!