Foto: LETA
Nacionālā apvienība (NA) uzskata, ka Premjera uzdevums veidot īpašu darba grupu ebreju kopienas īpašumu jautājuma vērtēšanai par spīti NA iebildumiem ir koalīcijas līguma pārkāpums, un NA pārstāvis tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš "nevirzīs šo jautājumu", otrdien paziņojumā medijiem pauž NA.

NA atgādina, ka piektdien Dombrovskis ir izdevis jaunu rezolūciju, kurā prasa tieslietu ministram sniegt ar Ārlietu ministriju saskaņotu atbildi uz Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes 17.maija vēstuli "Par ebreju reliģisko un sabiedrisko organizāciju īpašumu restitūcijas likumprojekta sagatavošanu" un nosūtīt tai iepriekšējo valdību laikā sagatavoto īpašumu sarakstu.

NA otrdien vēstulē ir atkārtoti informējusi Dombrovski, ka "NA politiski neatbalsta denacionalizācijas procesa pārskatīšanu par labu vienas etniskas kopienas interesēm, tāpēc tieslietu ministrs šo jautājumu nevirzīs", teikts apvienības paziņojumā.

NA atgādina, ka Valdības koalīcijas sadarbības līgums paredz - Koalīcijas sadarbības padomes sēdēs lēmumu pieņem ar kvalificētu balsu vairākumu – 4/5 no koalīcijā pārstāvēto deputātu balsīm. Koalīcijā ir 56 deputāti, un sadarbības padomes sēdē lēmuma pieņemšanai nepieciešama 45 deputātu pārstāvniecība. Bez 14 Nacionālās apvienības deputātiem pārējiem koalīcijas partneriem ir tikai 42 deputāti, kas nozīmē, ka bez NA pārstāvju atbalsta lēmumu sadarbības padomes sēdē nevar pieņemt.

NA 11. un 18.jūnija koalīcijas sēdēs ir paziņojusi, ka neatbalsta Dombrovska iniciatīvu, "arvien jaunas rezolūcijas no Dombrovska puses ir tulkojamas kā koalīcijas līguma ignorēšana", teiks NA paziņojumā medijiem.

Tāpat NA norāda, ka Dombrovskim ebreju neatgūto īpašumu "saraksts jau ir nodots 2010.gada maijā, tāpēc, ja viņš personīgi vai viņa pārstāvētā partija "Vienotība" vēlas Saeimā iesniegt likumprojektu par ebreju reliģisko un sabiedrisko organizāciju īpašumu restitūciju, to ir iespējams darīt atklāti, parastajā kārtībā nākot ar likumdošanas iniciatīvu".

Jau ziņots, ka premjers Dombrovskis, kurš saņēmis ebreju kopienas vēstuli atrisināt īpašumu jautājumu, uzdevis tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (Nacionālā apvienība) izveidot darba grupu, kas sagatavotu Latvijā esošo nekustamo īpašumu sarakstu, kas 1940.gada 17.jūnijā piederēja ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām.

Tieslietu ministrs atteicies izveidot darba grupu ebreju īpašumu uzskaitei, ko premjers bija uzdevis izdarīt līdz piektdienai. Šādu lēmumu pieņēmusi NA valde, lemjot, ka premjeram, ja viņš to vēlas, jāvēršas ar šādu likumprojektu Saeimā.

Koalīciju pārstāvošās Reformu partija un "Vienotība" ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu vēlas risināt pakāpeniski un bez saasinājumiem, uzklausot visu pušu viedokļus un pārliecinoties par atbalstu Saeimā. Tikmēr koalīcijā pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) neuzskata, ka ebreji Otrā pasaules kara laikā būtu cietuši vairāk nekā citas tautības, tāpēc ebreju īpašumu jautājums jārisina tāpat gadījumos, ja uz īpašumiem pretendētu jebkura cita kopiena

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!