Saeima ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā bez plašām diskusijām atbalstīja piecus likumus, kas paredz nodot ebreju kopienai piecus nekustamos īpašumus, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Tāpat Saeima pieņēmusi likuma grozījumus, kas paredz atcelt apgrūtinājumus īpašumam Skolas ielā 6, kas jau pašlaik pieder Rīgas Ebreju kopienai.

Likumi paredz ebreju kopienai bez atlīdzības nodot trīs īpašumus Rīgā Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, Abrenes ielā 2 un Ludzas ielā 25. Tāpat Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei bez atlīdzības plānots nodot īpašumu Jūrmalā, Kļavu ielā 13 un Kandavā, Lielā ielā 31.

Īpašumi kopienai tiek nodoti, lai mazinātu vēsturiskās netaisnīgās sekas Latvijas ebreju draudzēm un biedrībām, kas radušās nacistiskās Vācijas veiktā holokausta un Padomju okupācijas režīma darbības rezultātā Latvijas teritorijā. Kopienai tiek nodoti īpašumi, kas pirms Otrā pasaules kara bija ebreju sabiedriskās un reliģiskās organizācijas īpašumā.

Īpašumi nodoti izmantošanai Latvijas ebreju kopienas interesēs.

Jau vēstīts, lai arī Saeimas Juridiskais birojs aicināja apspriest ideju visus likumprojektus apvienot vienā, iepriekš atbildīgā komisija to neatbalstīja.

Tāpat ziņots, ka lielākā daļa ebreju kopienai atdodamo īpašumu ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Pieņemtie likumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!