Foto: LETA

Vairākos noziegumos apsūdzētais Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs saņēmis Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) atbildi par diviem saviem pieteikumiem saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem pret viņu ierosinātajā kriminālprocesā, informēja pati amatpersona

"Lietas materiālos ar konkrētiem pierādījumiem un notikumu hronoloģisku izklāstu ir pamatoti vairāki Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības Konvencijas (ECTK) pārkāpumi pirmstiesas izmeklēšanas gaitā neskaitāmajos pret mani vērstajos kriminālprocesos, kā arī faktoloģiski parādīta atsevišķu procesuālo darbību saistība ar politiskiem procesiem valstī," medijiem adresētajā paziņojumā rakstīja Lembergs.

"Tiesā vērsos ar sūdzību par pārkāpumiem pirmstiesas izmeklēšanas gaitā un drošības līdzekļa piemērošanas stadijā; par tiesību uz aizstāvību pārkāpšanu sakarā ar pirmstiesas procesa pagarināšanu kriminālprocesā; par atteikumu izskaidrot tiesības kriminālprocesā; par nesamērīgi īsa termiņa noteikšanu aizstāvības sagatavošanai kriminālprocesā; par atteikumu izskaidrot apsūdzības būtību kriminālprocesā; par lūguma neizskatīšanu veikt izmeklēšanas darbības kriminālprocesā; par sensitīvu datu izpaušanu; par krimināllietas materiālu publiskošanu u.c." viņš turpināja.

"Ņemot vērā to, ka jautājumi, par kuriem iesniegtas sūdzības, skar kriminālprocesu, kura ietvaros tiesvedība vēl nav beigusies un galējie lēmumi vēl nav pieņemti, ECT iesaka izmantot visus valsts iekšējās tiesību aizsardzības līdzekļus," noslēgumā vēstīja Lembergs.

Jau ziņots, ka jūlijā viņš sūdzējās par politisko vajāšanu: "Ja saliek visus faktus kopā, aina izskatās pietiekami skaidra. Latvijas valsts mani vajā - kā politiķi Aivaru Lembergu," viņš sacīja laikrakstam "Neatkarīgā".

Lembergs jau vairākkārt vērsies ECT. Viņš ECT ir iesniedzis sūdzību par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu, ar kuru pilsētas galva atstādināts no amata pienākumiem. Lemberga ieskatā, ministrs ir publiski "uzņēmies tiesneša lomu", apgalvojot, ka "Lembergs ir pārkāpis likumu".

Tāpat Lembergs nosūtījis sūdzību pret Latvijas valsti, jo, pēc viņa domām, valsts liegusi viņam Eiropas Cilvēktiesību konvencijā garantētās tiesības uz taisnīgu un objektīvu tiesu.

Jau vēstīts, ka Lembergs pieprasīja no valsts kompensēt tiesāšanas izdevumus tā dēvētajā Grinberga lietā, kurā viņš bija apsūdzēts par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, 2005.gadā neieceļot Ventspils brīvostas valdē valdības deleģēto pārstāvi Ojāru Grinbergu. Ventspils pašvaldība nav pildījusi valdības uzdevumu, jo uzskatīja valdības rīkojumu par neprecīzu. Šo lietu Lembergs vinnēja visās trīs tiesu instancēs, un vēlāk pieprasījis no valsts kompensāciju.

Lai gan
Lembergs prasījis kompensēt tiesāšanas izdevumus 104 000 latu apmērā
,
Tieslietu ministrija
viņam izmaksājusi

  aptuveni 3000 latu

, tāpēc Ventspils mērs vērsies tiesā, prasot atlīdzināt visus izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!