Foto: Reuters/Scanpix

\Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi Latvijas iedzīvotājas sūdzību par grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" pieminēta Augstākās tiesas (AT) senatora iespējamu neobjektivitāti, informēja Ārlietu ministrijā.

Tiesa nav apmierinājusi iesniedzējas Ženijas Upītes noraidījumu AT senatoram, kurš pieminēts grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis", uzskatot, ka lietas dalībnieka nostājai nav izšķirošas nozīmes tiesneša objektivitātes izvērtēšanā.

Saskaņā ar lietas materiāliem Upīte 2004.gada 25.martā iesniegusi prasību Rīgas apgabaltiesā par personisku prasību namīpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā bez bijušā īpašnieka nostiprinājuma lūguma. 2006.gada 21.novembrī ar AT Civillietu tiesu palātas spriedumu iesniedzējas prasība tika noraidīta un vienošanās starp iesniedzēju un atbildētāju atzīta par spēkā neesošu. Savukārt 2007.gadā publicēta Jāņa Brūkleņa grāmata "Tiesāšanās kā ķēķis", kurā atspoguļotas advokāta biroja telefonsarunas ar tiesnešiem laika periodā no 1998.gada līdz 2000.gadam.

2007.gada 29.augustā pirms lietas izskatīšanas AT Senātā iesniedzējas pārstāvis pieteica noraidījumu senatoram, apšaubot senatora objektivitāti, jo viņš bija pieminēts grāmatā, kā arī paužot bažas par senatora iespējamu saistību ar atbildētāja pārstāvi. Senāts atteicās pieņemt noraidījumu, norādot uz iesniedzējas pārstāvja argumentācijas faktu trūkumu, kas bija pamatots tikai uz pieņēmumu. Tajā pašā dienā arī AT Senāts nosprieda 2006.gada 21.novembra spriedumu atstāt negrozītu, bet iesniedzējas kasācijas sūdzību noraidīt.

ECT norāda, ka grāmatā bija iekļauta tikai viena, iespējams, notikusi saruna starp senatoru un advokātu, kas nekādā veidā nebija saistīta ar iesniedzēju vai viņas izskatāmo lietu. Turklāt pati saruna notikusi, četrus gadus pirms Upīte vērsās tiesā un astoņus gadus pirms senators izskatīja iesniedzējas kasācijas sūdzību.

Tāpat ECT vērš uzmanību, ka AT Senāts bija pienācīgi izvērtējis iesniedzējas pieteikto noraidījumu senatoram un atbilstoši pamatojis tā atteikumu. Tādējādi tiesa nav konstatējusi, ka iesniedzējas sūdzības par senatora objektivitāti būtu pietiekami pamatotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!