Foto: LETA
"Rīgas samits notiks sarežģītos ģeopolitiskajos apstākļos, tādēļ Eiropas Savienībai ir svarīgi sūtīt stingru signālu, ka Austrumu partnerība ir ar ilgtermiņa stratēģiju un tā turpinās attīstīties," šodien norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Austrumu partnerības ārlietu ministru sanāksmē.

"Turklāt augstākā politiskā līdzdalība Rīgā no Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu puses apliecinās apņemšanos stiprināt Austrumu partnerību visaugstākajā Eiropas Savienības ārējo attiecību darba kārtībā arī turpmāk," klātesošajiem sacīja E.Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka Rīgas samitam ir jāsniedz skaidrs redzējums par Austrumu partnerības politikas attīstību, kas ir vērsta gan uz divpusējo attiecību veidošanu, gan uz daudzpusējās sadarbības stiprināšanu. "Austrumu partnerībai atslēgas vārds ir diferenciācija, kas vēlreiz apstiprina iekļautību Austrumu partnerībā un vienlaikus turpina attīstīt individuālās attiecības ar visām partnervalstīm. Eiropas Savienībai būtu jāapstiprina savu sadarbību ar partnervalstīm, kurām nav Asociācijas nolīgumi: jāpaziņo jaunu sarunu pamatnolīgums ar Armēniju, jāvienojas par darbības jomām un tiesisko regulējumu ar Azerbaidžānu un jāstiprina divpusējās attiecības ar Baltkrieviju," pauda ārlietu ministrs.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Asociācijas nolīgumi ir kodols Austrumu partnerībai. "Mēs ceram, ka līdz Rīgas samitam Asociācijas nolīgumi tiks ratificēti lielākajā daļā Eiropas Savienības dalībvalstu. Ir vienlīdz svarīgi, lai tiktu nosūtīts spēcīgs pozitīvs vēstījums partnervalstu sabiedrībām, tādēļ Rīgas deklarācijā ir jāiekļauj visu Austrumu partnerības valstu priekšlikumi," uzsvēra E.Rinkēvičs.

E.Rinkēvičs akcentēja, ka būtu vairāk jāattīsta dažādu nozaru attiecības starp ES un Austrumu partnerības valstīm, piemēram, pastiprināt sadarbību enerģētikas, tirdzniecības, digitālās ekonomikas un vides jomā. Tādējādi tas stiprinātu arī reģionālo kontekstu starp ES un partnervalstīm.

"Visbeidzot, Rīgas samita mērķi ir ambiciozi, taču Rīgas deklarācijas valodai un centieniem ir jābūt reāliem un praktiskiem," noslēgumā sacīja E.Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!